Следвайте "Буднаера" в Телеграм

КТБ-Стенограма-2: ГЕРБ и ДПС лобират за спасяване на парите на милионерите, за сметка на всички нас...

Да се спасят всички депозити и да има частична банкова ваканция. За това са лобирали заедно ГЕРБ и ДПС на съвета при президента на 14 юли 2014-та, по казуса КТБ. Бойко и Местан намират удивително единодушие по въпроса "да се гласува специален закон", с който по същество държавата щеше да поеме всички дългове на банката. Т.е. да изплати парите и на милионерите с огромни депозити и грухали сочни лихви от Цветан Василев.
Против са били от БСП. АТАКА не са присъствали.
По това време, ГЕРБ и ДПС заедно имаха мнозинство, и е добре да си спомним, че такъв законопроект дори бе внесен. Той бе блокиран с процедурни хватки от БСП, която се възползва от разпускането на парламента, за да го спре.
Внасянето на проекта стана, въпреки че на самия съвет партиите се разбират да не го правят, след като няма консенсус. Но явно милионерите са били по-важни на Бойко и Местан, и затова въпреки всичко, после са се пробвали.
Основният аргумент "против" на БСП е изразен от Румен Гечев. Той казва, че половината население изобщо няма депозити и ще излезе, че бедняци с по 600 лв. заплата трябва да плащат спестяванията на милионери с по 30-40 милиона. Заради съпротивата на червените, идеята не е приета. Но Плевнелиев предвидливо засекретява стенограмата, за да не види народът в предизборната кампания истината.
По интересния въпрос за "банковата ваканция", оказва се, че става дума за частична такава. Местан я назовава с това име като коментира предложението на Бойко Борисов. А то е парите да се изплащат поетапно, а не наведнъж, като първо се изплатят малките депозити, а после и големите. Съответно - по отношение на големите, ще има забавяне, т.е. "ваканция".

По действащите закони обаче, изплащане на депозити над 100 хиляди евро не се предвижда. За тях - каквото остане при разпродажбата на активите на банката. Т.е. самата идея да се плащат все пак някога парите на милионерите, очевидно е груб лобизъм на ГЕРБ и ДПС в полза на богаташите.
Все още предстои да се разсекрети третата ключова стенограма - на заседанието в БНБ. Именно там се е говорело дори за затваряне на всички банки и за пълен блокаж на икономиката. Идеята е била отново на ГЕРБ и ДПС, а според слуховете е била подкрепена и от висши чиновници в БНБ. Тази стенограма обаче е извън правомощията на президента, а настоящият управител на БНБ е избран от ГЕРБ. Двама от тримата подуправители пък са същите, дето проспаха и КТБ, и после замисляха "ваканции". Така че скоро не се очаква да се самоубият като изнесат истината.
Общо текстът е 97 страници и е публикуван на страницата на президента...
За вас го прочете...

Добри Божилов
07.07.2017

http://www.gudelnews.com/2017/07/2_7.html 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!