Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Полша купува от САЩ противоракетни комплекси "Пейтриът" за да противодейства на руските комплекси "Искандер"

Министерствата на отбраната на Полша и САЩ са подписали споразумение за доставка за Варшава на американски комплекси за противоракетна отбрана "Пейтриът", съобщи на брифинг днес министърът на националната отбрана на Полша Антони Мачеревич.

Беше подписан меморандум, информиращ, че правителството на САЩ се съгласява да продава на Полша система „Пейтриът“ в най-съвременна конфигурация със система за управление на огъня IBCS и радари, заяви той.

Според Мачеревич тази система „позволява ефективно да се противодейства на руските комплекси „Искандер“.

В същото време в интервю за полското радио президентът на страната Анджей Дуда заяви, че иска американските войски на територията на страната да останат там за постоянно.

„Бих искал присъствието на съюзнически войски, и преди всичко на САЩ, на наша територия да има постоянен характер“, каза той и допълни, че Вашингтон е гарант за военна сигурност и по тази причина присъствието на американски сили е така важно.

Президентът също така посочи, че посещението на Доналд Тръмп в страната ще засили позициите на Варшава в ЕС.

„Визитата в Полша е на практика втората чуждестранна визита на Доналд Тръмп. Това ясно показва, че ние сме страна, с която се съобразяват, тази визита ще укрепи нашите позиции в ЕС“, каза той.

http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/svyat/polsha-kupuva-ot-sasht-protivoraketni-kompleksi-peytriat 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!