Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Плевнелиев: Русия се опитва да дестабилизира ЕС и Балканите

В Македония, за съжаление, има проблем с идеята за македонизма. Тази идея ни превръща във фашисти и манипулира историята. България трябва да помага на тази млада държава. В Македония трябва да разберат, че македонизмът трябва да остане назад във времето. Аз приветствам подписването на договора между двете държави така, както беше представен при посещението на Зоран Заев в България. Атаките в Македония срещу добросъседските отношения са подклаждани от Русия.

Това изреди в сутрешния блок на БНТ президентът (2012 - 2017 г.) Росен Плевнелиев.

Ние трябва да бъдем европейци. Приветсвам усилията на премиера Бойко Борисов. Едно съвместно честване на 2 август ще е за първи път в историята. Големият брат България трябва да застане до Македония, но по европейски. Ние не им искаме територията, но те трябва да спрат да манипулират историята. България има историческия шанс да направи пробив на политическата карта на Балканите, защото те са незаменима част от европейския проект. Ние имаме златен шанс да позиционираме дебата по темата за приемането на държавите от Западните Балкани в ЕС и НАТО. Това ще гарантира стратегическите интереси на България. Държавите от Западните Балкани са демотивирани. Преговорите вървят трудно, а някои глави още не са отворени. От това се възползват други държави и дестабилизират обстановката на Балканите, каза още Плевнелиев.

Европейската политика идва отръки на Бойко Борисов. От страна на правителството виждам протегната ръка към всеки, включително и към президента Румен Радев. От него зависи дали ще я приеме и ще успеем да изградим една единна външна политика. Благодарение на Америка успяхме да диверсифицираме газовите доставки. Нормално е президента Радев да благодари. Трябва да бъдем много внимателни към срещата на Доналд Тръмп с Владимир Путин. Тази нова Америка може да сключи една бърза сделка с Русия, която ще е зад гърба над европейците и може да има много тежки последствия за нас. Русия се опитва да дестабилизира ситуацията в ЕС, продължи Плевнелиев.

Категорично подкрепям създаването на комисия за изтребителите в парламента. Спорът не е "Грипен" или F-16. Аз не съм съглаен да се пренебрегват сухопътните войски. Модернизацията на ВВС е важна, но не по-малко важна е модернизацията на сухопътните войски. Трябва да се наблегне модернизацията на всички видове армии и да върви паралелно. Ами киберсигурността? Видяхте какво стана в Украйна. Всичко беше блокирано от Изток, каза Росен Плевнелиев.

Докато си играем с тези стенограми за КТБ забравяме, че някой открадна 3,6 млрд. лева. Аз ходих всяка година в парламента и казавах: Тръгнете по пътя на парите. Призовавам държавния глава Радев да извика институциите, да отиде в НС и да каже: Намерете парите и виновните. Успехът на президентската институция е важен за мен. Скандалът с Цветан Цветанов ме притеснява. До сега никой президент не си е позволявал такъв тип държане с народни преставители. Това е крайно притеснително, каза бившият президент.

http://epicenter.bg/article/Rosen-Plevneliev--Rusiya-se-opitva-da-destabilizira-ES-i-Balkanite/131592/2/48 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!