Шестима висши китайски чиновници осъдени за корупция в един ден

Бившият шеф на статистическото бюро на Китай Уан Баоан присъства на пресконференция в Пекин, Китай на 13 януари 2010 г. (Ройтерс)

Няколко съдилища в Китай, независимо едни от други, обявиха на 31 май 2017 г. шестима висши китайски чиновници, изпаднали в немилост, за виновни по обвинения в корупция.

Шестимата са или свързани, или са част от политическата фракция на бившия партиен секретар на китайската комунистическа партия, Дзян Дзъмин.

Трима от чиновниците: Уан Баоан – бившият шеф на статистическото бюро, Чън Сюефън - бившият партиен секретар на град Луоян и Лу Дзъюе – бившият кмет на град Нинбо, получиха доживотни присъди за вземане на подкупи в размер на стотици милиони юана (десетки милиона лева).

Другите трима: Чан Сяобин - бившият шеф на "Чайна Телеком", Ли Чънюн - бившият заместник-губернатор на град Съчуан и Дън Цилин - бившият шеф на "Желязо и стомана" в Ухан, са осъдени на съответно на 6, 10 и 15 години затвор, заради приемане на подкупи, вариращи от милиони до десетки милиони юана.

Чан Сяобин е вероятно най-известният от шестимата. В миналото той оглавява телекомуникационните оператори "Чайна Телеком" и "Чайна Юником". Според мнозина, "Чайна Юником" е от дълги години в ръцете на Дзян Миенхън, най-големия син на Дзян Дзъмин.

Чан е прочут довереник на Дзян Дзъмин и приближен на Дзян Миенхън. Когато Чан е разследван през 2015 г., няколко китайски новинарски сайта съобщиха, че е продал държавна сграда на стойност 1,2 милиарда юана (300 милиона лева) на изпадналия в немилост заместник-шеф на армията Гуо Босион, за една трета от пазарната ѝ стойност. Гуо е тясно свързан с Дзян Дзъмин.

Според държавните медии, Баодинският апелативен народен съд в северната провинция Хъбей, е намалил присъдата на Чан, тъй като последният е съдействал за разкриване престъпления на други чиновници. Чан е глобен 500 000 юана (125 000 лева) и осъден на 6 години затвор.

Участници в преследването на Фалун Гонг

Въпреки че не се споменава в държавните доклади, няколко от осъдените на 31 май са били въвлечени в кампанията на Дзян Дзъмин срещу традиционната духовна практика Фалун Гонг.

Дзян дава началото на масови репресии срещу последователите на практиката през юли 1999 г., след като широката ѝ популярност (между 70 и 100 милиона души в Китай) провокира у тогавашния партиен секретар страх за властта му. Дзян поощрява с власт и пари активното участие на китайски чиновници в преследването.

Чън Сюефън, бившият партиен секретар на град Луоян, провинция Хънан, е забележим пример за чиновник, предполагаемо награден за участието си в преследването, инициирано от Дзян.

Чън от дълги години е свързан с Ли Чанчун. Ли, един от приближените на Дзян, е бивш член на Постоянния комитет на Политбюро и бивш шеф на партията в провинция Хънан.

Чън, дългогодишен ръководител на местни държавни енергийни компании, е назначен за заместник-губернатор на провинция Хънан през януари 2011 г. Две години по-късно е повишен до партиен секретар на Луоян. Жестокостта на преследването на Фалун Гонг в Луоян изглежда съвпада с издигането на Чън в управлението на града между 2013 г. и 2016 г., според Minghui.org, уебсайт, който документира преследването на Фалун Гонг в Китай.

Чън е разследван за корупция от януари 2016 г. На 31 май 2017 г., Апелативният народен съд в град Дзинджоу, централен Китай, обяви Чън за виновен във вземане на подкупи на стойност над 125 милиона юана (30 милиона лева) между 2000 г и 2015 г., както и за нанесени щети на държавата на стойност 224 милиона юана (56 милиона лева), заради "произволно разпореждане с държавна собственост". Чън е осъден на доживотен затвор.

От ТheЕpochТimes.comпревод falun-bg.info

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...