Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Турция припознава нашите цигани за „турци“. Ще си ги вземат ли?: Случаят в Асеновград влезе в турските медии, обвиняват България в расизъм

Асеновград влезе в турския печат с провокативни заглавия, според които българските турци не смеят да излязат на улицата и в тях се целят расисти. Репортажът на журналист от проправителствения всекидневник „Сабах“ е препечатан в редица други медии като „Хюрриет“, „Миллиет“, „Сондакика“, предава БГНЕС.

В „Хюрриет“ заглавието е „Турците се страхуват да излязат на улицата, валят заплахи в социалните мрежи“, в „Миллиет“ е „Турците са мишена“, в „Сабах“ – „Турците в България са мишена на расистите“, а надписът върху снимка с Петър Низамов-Перата гласи „Расистко нападение върху турците в тази страна“.

Ето как авторът вижда ситуацията в Асеновград в превод без редакционна намеса: „В Асеновград, където живее компактна маса турци, напрежението не стихва. Случаят между роми и българи породи протести, но те умишлено се насочват към турците. През последните 10 дни протестите срещу ромите и турците в тази страна не спират. В Асеновград, населен с много турци, от други градове пристигат 7-8 хиляди души от други градове и при инцидентите са арестувани 9 души. Фитилът бе запален миналата седмица на място за пикник, където според данните е възникнала кавга между една група от турски произход и спортисти българи. На 26 юни турците отишли на пикник край реката, а две български момичета гребци паднали във водата. Турците се опитали да помогнат на момичетата, но те неправилно изтълкували действията им и се оплакали в полицията от сексуално посегателство и блудство. Българи се нахвърлили върху турците и тогава събитията ескалирали.

Пред „Сабах“ Танер Алимолла, временен регионален председател на партия ДОСТ, която е представител на турците, заяви, че противно на фактите медиите са внушили, че конфликтът е между ромите и българите. Алимолла уточни, че жалбата на българите гребци действително е срещу ромите. Въпреки, че са наясно, че инцидентът е между роми и българи, много българи си затвориха очите, когато протестите се обърнаха срещу турците, посочи Алимолла.

Той посочи, че някои ромски лидери се опитват да припишат случая на турците и се позова на председателя на ДРОМ Илия Илиев, според когото в Асеновград не живеят роми и така прехвърли отговорността за инцидента върху турците. Запитан дали не става дума за таен заговор между политическите лидери и българските десни екстремистки партии, Алимолла каза, че не е невъзможно, тъй като е много трудно да се разбере политическото задкулисие.

Информациите за страховете на турците да излизат на улицата продължават да се множат, а в същото време в социалните мрежи валят заплахи. Според Алимолла българската полиция прилага всички необходими мерки за защита на турците и ромите, но не може да прогнозира кога ще свършат протестите, но и след демонстрациите е възможно да възникнат проблеми.

Пред „Сабах“ генералният консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани заяви, че криминалният случай е между роми и българи, но е достигнал до чувствителната си точка заради десни екстремистки групи. Той изрази надежда, че скоро ситуацията ще се уталожи. Ергани подчерта, че българските длъжностни лица правят всичко възможно , за да гарантират спокойствието в страната. Много млади хора бяха ранени при нападението на българите върху ромите. Има дискриминация в болницата. Очевидци казаха, че ранените младежи са били откарани в болницата с линейки, но лекарите отказвали да се занимават с пациентите. Задържаните 9 души днес ще бъдат изслушани в Пловдивския съд“.

http://www.faktor.bg/bg/articles/sluchayat-v-asenovgrad-vleze-v-turskite-medii-obvinyavat-balgariya-v-rasizam 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!