Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Велислава Кръстева към ГЕРБ: Ваша е отговорността, че езикът на омразата стана официален в България

„Ваша е отговорността, колеги от ГЕРБ, че езикът на омразата стана официален в европейска България“. Това каза народният представител от ДПС Велислава Кръстева по време на дебатите по гласуването на отчета за дейността на СЕМ за 2016 година и скандиранията на БСП за оставка на Бетина Жотева.

„От поведението и думите на овластените националисти, радикалисти и популисти, нашите избиратели изразяват недоумение как е възможно в демократична и европейска България въздаването на правосъдие от екрана чрез език на омразата, а не от съдебната зала“, посочи тя.

„Ако се прилагат препоръките на Съвета на ЕС, дори заседанията на НС трябва да се излъчват без звук, защото езикът на омразата се превърна в официален език“, коментира Велислава Кръстева. „Всеки ден ще алармираме за това, че превръщайки в официален езика на омразата вие насаждате омраза и нетърпимост в цялото общество. Нашите избиратели всеки ден с тревога следят същите тези медии, които така обтекаемо са анализирани в доклада на СЕМ“, заяви тя.

„Още в Древен Рим са казвали, че от един съд изтича това, което е налято в него и е така. Не можем да очакваме от регулатора повече от това, което може при положение, че във всички свои документи се застрахова с недостатъчна законова възможност за това например да регулира разпространението на програми ангажирани с политически субекти“, поясни народният представител от ДПС. „По този начин регулаторът заобикаля едно интересно обстоятелство, че две от телевизиите, които са официози на езика на омразата са пряка собственост на представители на управляващата днес коалиция“, каза още депутатката от ДПС.

Публикуваме речта на народната представителка:

„Уважаеми г-н Председател,

Уважаеми членове на Съвета за електронни медии,

Уважаеми колеги, народни представители,

Днес разглеждаме два отчета на СЕМ, обхващащи период от една година – два отчетни периода. Пред нас са обмисти доклади, в които Регулаторът се опитва така, както го изисква законът да аргументира необходимата санкция, която трябва да получи от Народното събрание за дейността си.

Аз искам да се спра на един от аспектите в тези доклади, който засяга едно от най-опасните явления в съвременното информационно общество и в часност на публичния и обществен живот в нашата държава – езикът на омразата.

Както е написано в доклада “езикът на омразата” в електронните медии остава един от основните приоритети в дейността на СЕМ. И още – освен постоянен мониторинг върху съдържанието на излъчваните радио-и телевизионни програми по спазването на посочените разпоредби на “враждебната реч” е извършено тематично наблюдение върху отразяването на гей парада, проведен на 18 юни (забел. Става въпрос за миналата година, но и за тази да ставаше въпрос, с изключение на един, участниците в дебата в публичното пространство са едни и същи, т.е. този доклад би могъл да се приложи и за тази година, тъй като принципът на постиганете на най-малкото съпротивление си остава същият).

И независимо от декларираното внимание към този невралгичен въпрос, искам да дам съвсем малко примери, за това отчетът, респективно СЕМ към материята :

– Регулаторът е отчел “медийно съдържание, което показва в унизително положение задържани лица от доброволчески отряди” и припомня Декларацията си, която констатира, че “част от разпространените кадри влизат в колизия с определенията за човешко достойнство и т.н. и после, че “напомня на телевизионните оператори да не допускат съдържание, което оневинява жестокост и да следят за правата на децата”....Тъй като едва ли този абзац ви припомня за какво иде реч, ще го кажа – именно тези репортажи извадиха на преден план едно лице – т.нар. Динко от Ямбол...Но Регулаторът е останал сляп за войнстващият език на омразата и неговото проявление чрез подобни субекти.

И още : по повод на бунта в центъра за бежанци в Харманли, за който СЕМ е извършил т. Нар. “експресно наблюдение”, свързано с отразяването на кризисни събития – та, снизходително е констатирал, че първоначалната медийна “нервност” е била “овладяна” и, забележете – не е използван език на омразата.....Ама разбира се, че не е. Дори самото присъствие на гореспоменатия герой (дори и никой да не си спомня и дума от неговите) предполага, че той е призовавал за световен мир, примерно.

Уважаеми колеги,

още в древния Рим са казвали, че от един съд изтича това, което е налято в него. И е така. Не можем да очакваме от Регулатора повече от това, което може. И при условие, че още в първите редове на Отчета си делкарира, че има “законов дефицит в сферата на разпространение на програми, непосредствено ангажирани с политически субекти”, то застраховка става основание за заобикалянето на обстоятелството, че две телевизии са пряка собственост на представители на управляващата днес коалиция. А към отчетния период – едната от тях.

Но дори и това не е фокусът, в който искам да привлека вниманието ви. В отчета четем и определението на Съвета на Европа за враждебната реч – “всякакви форми на изразяване, които разпространяват, подбуждат, внушават или оправдават расова омраза, ксенофобия, антисеметизъм или други форми на омраза на основата на нетолерантност, включително : нетолерантност, изразена чрез агресивен национализъм и етноцентризъм, дискриминация и враждебност срещу малцинствата, преселниците и имигрантите” (Препоръка N R (97) 20 относно враждебната реч).

Уважаеми колеги от СЕМ, във Вашия отчет се твърди, че проблем с враждебната реч, като цяло – няма. Не става ясно дали това се отнася изключително и само до мониторинга върху отразяването на София прайд или въобще. Но, както и да е.

И при лаишки прочит, уважаеми колеги, на определението на Съвета на Европа е ясно, че ако се прилагат препоръките, дори заседанията на НС и МС съвет трябва да се излъчват без звук, за да бъдат защитени гражданите от войнстващия език на омразата, който бе издигнат до официален в България.

Вчера пък от същата тази трибуна към нас, уважаеми колеги – народни представители, се обърна един от вицепремиерите на правителството, излъчено от същото това народно събрание и подкрепено от вашите гласове от дясно, с пренепрежителната забележка, че няма значение дали ще гласувате “за” или “против” или “въздържали се”.

Затова аз не очаквам от Вас чудеса от героизъм, но ние от Движението за права и свободи искаме да напомним, че сме тук по волята и в изпълнение на ангажиментите, вменени ни от нашите избиратели. Че нашите избиратели всеки ден с тревога следят същите тези медии, които така обтекаемо са анализирани в тези отчетни доклади. И поведението и думите на овластените националисти, радикалисти и популисти. Че за тях остава необяснимо и неразбираемо въздаването и допускането на въздаване на правосъдие от екрана, а не от съдебната зала, където му е мястото.

И ваша е отговорността, колеги от ГЕРБ, за това, че езикът на омразата стана официален език в Европейска България. Да, сигурно за вашето правителство няма значение нито вотът на опозицията, нито вотът на избирателите, които са ни изпратили тук, в тази зала.

Но ще ви припомня, че точно официалният език на омразата , във всичките му форми, руши държавността, подронва устоите на демократичната държава, и в крайна сметка и неизменно ще влезе в сила природният закон – че който език на омазата вади, от език на омразата си отива.“

http://epicenter.bg/article/Velislava-Krasteva-kam-GERB--Vasha-e-otgovornostta--che-ezikat-na-omrazata-stana-ofitsialen-v-Balgariya/131550/2/48 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!