Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Радев назначил ВКР-то от първото си поделение в Равнец за съветник по национална сигурност

Президентът Румен Радев е допуснал скандално назначение в администрацията. За съветник по национална сигурност е взел човек, който е разкрит като кадрови служител на ДС и чиято кариера е започнала като ВКР на поделението в Равнец. В същата военна база започва военната си кариера и настоящият президент Румен Радев. Дали същото ВКР не го е посрещнало на портала преди години, а сега Радев му връща жеста. Този въпрос зададе хипотетично в студиото на Канал 3 депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров. 

Той бе поканен да коментира гафовете в президентската администрация и основно факта, че шефът на кабинета на държавния глава Иво Христов няма официално издаден от ДКСИ документ за допуск до строго секретна класифицирана информация. Тодоров показа отново документа, който официално е получил от ДКСИ в отговорът на своето питане.

Според него така реално се създава опасност за изтичане на секретна информация, от една страна, а от друго – Иво Христов практически не може да изпълнява своите задължения, които са конкретизирани в правилника за работа на президентската администрация. Основателно се налага въпросът кой може да гарантира, че наистина Христов не чете секретни справки и доклади, и не нарушава закона.

Депутатът счита, че основателно може да бъде зададен и въпросът защо Иво Христов се притеснява да поиска достъп до боравене със секретни документи и информация.  Според него едното обяснение е, че Иво Христов е роден е в Истанбул през 1970 година. По това време баща му е генерален консул на България, но реално той  е човек от военното разузнаване. След това баща му е бил два пъти в школа на ГРУ, а по-късно и резидент на РУМНО в Брюксел по време на разгара на студената война и най-ожесточеното противопоставяне между Съветския блок и демократичния Запад (виж ТУК разследване за бащата на Иво Христов). Тодоров разви и друга хипотеза.

Не бих спорил с някой, който твърдят, че Иво Христов, в битността му на ляв журналист е имал връзки с украинци, които са имали контакт с руските тайни служби. Това може да не е вярно, може да са само революционни идеи, но не бих ги оспорил. 

Депутатът от ГЕРБ припомни, че скоропостижно, само две седмици след назначението на Елена Йончева за шеф на пресцентъра на Румен Радев, на журналистката се наложи да напусне „Дондуков“ 2 с доста съмнителни аргументи. Тогава жълтите медии излезли с аргумента, че Йончева влязла в конфликт със съпругата на Радев – Деси. Но според него по правдоподобната причина е друга - вероятно също не е изпълнила някои критерии на наши партньори и на Радев са му го подсказали, когато беше в Брюксел.

Антон Тодоров обяви, че българският президент демонстрира гьонсуратлък и изобщо не му пука за тежките скандали с националната сигурност, които се допускат в президентската институция. Според него медиите също са доста услужливи и толерантни към Радев, а за много по-незначителни гафове предшественикът му Росен Плевнелиев е бил разпъван на кръст. 

http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/radev-naznachil-vkr-to-ot-parvoto-si-podelenie-v-ravnets-za-savetnik-po-natsionalna-sigurnost 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!