Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Буди недоумение отправената от Румен Радев покана към нежелания от цял свят руски президент да посети България

Да се надяваме, че докато дойде времето за височайшата визита санкциите ще станат още по-яки

Александър Йорданов, Фейсбук

Новината е факт. Вчера във Вашингтон американският президент прие президента на Украина Петро Порошенко. Сам по себе си, дори извън съдържанието на водения разговор, този факт е показателен.

Показателно е, че след срещите си в ЕС американският президент приема президента на Украйна, а не на Русия.

Това ясно говори за приоритетите на САЩ и затова, че те подкрепят Украйна. Както впрочем и ЕС подкрепя Украйна след като взе решение да премахне визите на украински граждани. Нещо повече. Всичко това би трябвало да действа като сигнална лампа за българските държавници. Защото това, че сме в НАТО и ЕС се дължи на САЩ и ЕС, а не на Русия. Ако зависеше от Русия още щяхме да си караме „москветата“ и „жигулите“ и да мечтаем някога да зърнем Гърция поне. Че и до Македония да прескочим. Защото тъпия съветско-български комунизъм дори и това не разрешаваше на хората да правят свободно – нормален автомобил да си купят, до съседна държава да отидат. Днешна Русия по инерция от съветско време продължава да лае срещу нас: срещу НАТО и ЕС. Нека да си лае, но нашият керван си върви.

Показателно е, че в деня на срещата Тръмп-Порошенко Министерството на финансите на САЩ разшири обхвата на санкциите срещу Русия. В новия списък влизат, както нови така и дъщерни руски компании и дори любимият на Путин рокерски клуб „Нощни вълци”, който имаше, помним това, нахалството да се дотътри неканен в България.

В обновения санкционен списък влизат: Сергей Назаров – зам.м-р на икономическото развитие, който отговаря за развитието на Крим и възглавява Комисията за т.нар. хуманитарна помощ за Донецка и Луганска области в Украйна. Тук е и изпълнителния директор на Института на организацията за колективна сигурност Михаил Плисюк, управителят на компанията «Капиталъ» Ольга Плаксина, както и менте министърът на икономического развитие на менте републиката Крим, Андрей Мельников. Под санкциите е вече и паравоенната формация «Вагнер» участвала в агресията срещу Украйна. Санкционирана е и оръжейната компания «Молот-Оружие», свързана с концерна «Калашников». В списъка са още застрахователни компании и дори ресторантския холдинг Concord-Catering (Санкт-Петербург). Фирмата от холдинга «Конкорд Мениджмент и Консалтинг» е организатор на тържествата по случай встъпването в длъжност на президента Владимир Путин през 2012 г. В списъка са още: Индустриална банка, банка «Рубльов», Черноморската банка за възстановяване и развитие“, банка «Северный кредит», банка «Таатта», банка «Центр международных расчетов» и т.нар .”централни банки” на менте „републиките” Донецка и Луганска.

По-рано в санкционния списък бяха включени редица филиали на Сбербанк, ВТБ, «Сбербанк-Капитал», Sberbank Europe, «Сбербанк Финанс», «Сбербанк-страхование», Sberbank investments, «Сбербанк Лизинг», а така също и дъщерните – Сбербанк в Белорус, Украина, Казахстан, Швейцария, дъщерните банки на ВТБ в Казахстан, Армения, Австрия, Белорус, Украина. Също така: ВТБ24, «ВТБ-страхование», «ВТБ Лизинг», Новикомбанк, Инресбанк, Мособлбанк, Генбанк, «Верхневолжский» и Крайинвестбанк.

Същевременно украинската държавна компания „Нефтогаз” се е обърнала с молба към САЩ за въвеждане на санкции и срещу участниците в проекта „Северен поток-2” с цел да се пресече възможността за доминация на ГАЗПРОМ на газовия пазар в Европа.

Изводът е, че САЩ втвърдяват политиката си спрямо Русия. И САЩ, и ЕС, удължават и разширяват санкциите, докато руснаците не се изметат от окупираната територия на Крим и не спрат подкрепата си за руските сепаратисти в Украйна. На този фон все повече буди недоумение отправената от Румен Радев покана към нежелания от цял свят руски президент да посети България и то точно в периода, когато нашата страна ще председателства Съвета на Европейския съюз. На това му се казва недалновидна политика. Защото не е въпросът само в САЩ и ЕС.

Въпросът е, че и на самия руски народ му е писнало от Путин, та затова и все по-често той издига глас за: „Русия без Путин“! И един български президент би трябвало да знае, че не е добре да си разваляме отношенията с руския народ като каним у нас този, когото същият този народ все повече намразва и не желае. Да се надяваме, че докато дойде времето за височайшата визита санкциите ще станат още по-яки, а и „тронът“ на Путин така ще се е разклатил, че ще превърне визитата му в България в пародия и цирк.

Александър Йорданов, Фейсбук 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!