Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Образователната система в България ограби родолюбието на децата, ценностите им, традициите... лишени са от...

Днес се замислих по-сериозно върху проблемите в българското образование.
Не съм част от тази система пряко, но имам достатъчно сериозен допир с унищожаването и години наред, та реших да споделя с вас скромното си мнение.
Като се замисли човек проблемите са много, щетите които нанасят пукнатините в образователната система са наистина сериозни за децата. Ощетени са откъм знания, обща култура, ограбено им е родолюбието, ценностите, традициите, фолклора, лишени са от правото на изграждане на национална идентичност и гордост и така лека полека образователната система превръща голяма част от децата в една неграмотна, опростачена, лишена от собствено мнение и удобна за покварената ни система аморфна маса.

Темата е дълга и сложна и може да се говори много, но като цяло според мен един от основните проблеми е делегирания бюджет на училищата. С този похват превърнаха децата в стока, която всяко училище се мъчи по всячески начин да привлече, защото за едно дете получаваш 1350лв.
От тук насетне започва всичко пошло: “ Нямада пишем двойки, за да не ни излезе имена лошо училище“.
Няма повтарящи – само „отличници“. Само и само родителите да са доволни и да може училището да прибира заветните 1350лв от детето им, учителите се превърнаха в детегледачки, а не в учители. Не могат да ги възпитават, длъжни са да ги обгрижват и дондуркат, дори когато грешат, те струват 1350лв все пак.
Освен всичко казано до тук, благодарение на делегираните бюджети много селски училища останаха празни и бяха принудени да затворят врати. Да, така е, за съжаление в България все по-често се закриват училища, но пък за сметка на това броят на новооткритите казина нараства стремглаво…
Друг основен проблем е повсеместното умаловажаване на учебните предмети като: Музика, Изобразително изкуство, Физическо възпитание и Трудово обучение – така де, защо са им на бъдещите безропотни граждани подобни предмети, които биха моли по някакъв начин да формират в тях творческа, логическа или каквато и да било друга мисъл…
Удобното бъдещо население не трябва да мисли!
Докато пиша сега още един важен въпрос изниква в съзнанието ми – назначаването на директорите на училищата.
Мисля си не е ли редно тези хора да се назначават с избор и мандатност от съответната институция/училище/, вместо да се спускат назначени от РУО, по неизвестни за простолюдието критерии? Вие как мислите не би ли било по-справедливо?

Източник: Евгения Каяджиева

http://www.gudelnews.com/2017/06/blog-post_371.html 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!