Следвайте "Буднаера" в Телеграм

На Видов ден без справедливост! ГЕРБ и Патриотите спряха преизчисляването на "старите" пенсии

Депутатите отхвърлиха поправките към Кодекса за социално осигуряване, внесен от „БСП за България“. Той предвиждаше преизчисляване на пенсиите. В пленарната зала гласуваха 213 депутати, "за" бяха 98 (от БСП, ДПС и Воля), 7 - против (от ГЕРБ), а най-много – 108, се въздържаха (от ГЕРБ и Обединени патриоти). Но тъй като гласовете „въздържал се“ се броят с тези „против“, законопроектът бе отхвърлен.

Дискусията започна още в края на пленарното заседание в сряда и продължи цял час в четвъртък.

В изказванията си представителите на управляващите отхвърлиха предложенията за преизчисляване на пенсиите. От БСП изтъкнаха, че предложенията на ГЕРБ и Обединените патриоти за повишаване само на минималната пенсия, но за сметка на преразглеждане на инвалидните пенсии, противопоставя едни пенсионери на други. Патриотите бяха атакувани и затова, че уж искат увеличаване на минималната пенсия на 300 лв., а сега са против. Те отговориха, че - да, така пише в преизборните им документи, но не са спечелили изборите.

„Имали сте възможност да управлявате, да направите много политики, процентът на инвалидните пенсии е много голям и всички го знаете“, изрази от трибуната натроенията сред управляващите председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него ограничаването на фалшивите инвалидни пенсии би могло да спомогне за преизчисляване на пенсиите.

„Управляващите противопоставят пенсионерите за осигурителен стаж и възраст на пенсионерите с пенсии за инвалидност - „ще дадем на добрите, когато накажем лошите. Ако въобще има неправомерно отпуснати инвалидни пенсии за това нямат вина пенсионерите, а правителствата. От последните 8 години ГЕРБ управляваха 7“, каза Надя Клисурска-Жекова от „БСП за България“. „Разходите за всички инвалидни пенсии възлизат на 1,7 млрд. лева, тоест за да бъдат преизчислени пенсиите за стаж и възраст трябва едва ли не да бъдат спрени голяма част от инвалидните пенсии. Над 1,5 хил. пенсионери са с пенсии под прага на бедността, от бюджетната комисия е видно, че индексирането ще става с 2,4%, което съществено не променя нещата“, каза още тя.

„Бъдещите пенсионери, нашите майки и бащи нямат нужда от противопоставяне на тема пенсии в българския парламент. Българските пенсионери имат нужда от обединени усилия, за да бъдат решени техните многобройни проблеми. Доходите от пенсии за голяма част от българските пенсионери са единствен доход. Точно за това, дали предложението, което правят от „БСП за България” е най-доброто, дали има и други възможности, е работа на българския парламент”, заяви пък бившият социален министър и д-р Хасан Адемов от ДПС. Той изтъкна, че ДПС приветства всички усилия за увеличение на пенсиите.

Дискусията не мина без препратки към по-близкото и по-далечно минало.

Проф. Станислав Станилов упрекна социалистите, че не са никакви социалисти, а социал-либерали, защото са приели плоския данък. И са изоставили "истинския социалист Жан Виденов". Владимир Тошев от ГЕРБ пък репликира Надя Клисурска-Жекова, която припомни, че при кабинета на Сергей Станишев за четири години пенсите са увеличени средно със 108%. Депутатът от ГЕРБ изтъкна старата мантра – че червените са увеличили пенсиите, а правителството на Борисов е трябвало да ги плаща. Тук дори председателят на парламента Димитър Главчев от ГЕРБ не издържа и призова да се спре с квалификациите.

Според вносителите преизчисляването, което те предлагаха, би засегнало 62% от пенсиите.

Милко Недялков от червената група обясни с пример от всекидневния живот защо левицата настоява за това преизчисляване. „Една учителка със „стара пенсия” взема сега 254 лев с индексацията по швейцарското правило. Нейна съседка, също учителка, но пенсионирана преди година и половина, започва с минимум 430 лева”, каза той. „Сега е моментът, на днешният Видов ден, на възстановяването на справедливостта чрез увеличението на пенсиите. Увеличение на принципна основа и отразяващо приноса на всяко едно лице, участващо в социалното осигуряване”, каза още Милко Недялков.

http://epicenter.bg/article/Na-Vidov-den-upravlyavashtite-ne-dadoha-spravedlivost-za-pensionerite/129999/2/0 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!