Следвайте "Буднаера" в Телеграм

КЕВР вдига цената на тока от ВЕИ, вече е 10 пъти над козлодуйския – зарадва олигарсите от кръга на

КЕВР зарадва олигарсите, инвестирали в зелена енергия от кръга на Цветелина Бориславова, както и нея самата, като вдига цените за изкупуване на енергията от ВЕИ. Това стана ясно в рамките на общественото обсъждане за определяне на преференциите при електрическата енергия, пише 3-е news.

Според Красимир Кръстев от Института за публично частно партньорство, цените на изкупуваната електроенергия до 30 и 35 кВт на покривните инсталации за пръв път са увеличени до реалните и са истински.

Според проекта за решение на КЕВР цената на тока от фотоволтаични централи с инсталирана мощност до 5 кУз включително, които се предвижда да се изгадят върху покривни и фасадни конструкции трябва да е 271,67 лв. за Мвтч, при нетно специфично производство от 1261 kWh/kWp, което е над девет пъти повече пари, отколкото се дават за тока от държавната АЕЦ Козлодуй.

Така на практика ядрената централа субсидира зелените олигарси, освен американските ТЕЦ-ове, които също продават на НЕК на пъти по-високи от нея цени. Исканията на АЕЦ за поне двойно увеличение на тока от нея обаче не срещат разбиране от КЕВР.

http://19min.bg/news/8/89812.html#89812 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!