Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Божидар Димитров: Новото име на Македония да бъде Югозападна България

Ако трябва да си говорим откровено, истинското име на Македония трябва да бъде Югозападна България. Това се посочва в коментар на директора на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров във връзка с евентуалната промяна на името на Македония.
Той коментира решимостта на западната ни съседка да преговаря с Гърция за смяна на името си при евентуално членство в ЕС и НАТО. Подробно историкът отбелязва, че гърците са прави, защото Македония е има на антична гръцка държава и един гръцки народ. А и територията на въпросната антична гръцка държава преди завоеванията на Филип Македонски и Александър Македонски е на територията на съвременна Гърция около Солун.
Публикуваме останалата част от коментара на Божидар Димитров по казуса:
„Предлагам да помогнем на македонците да си намерят име, защото дребното хитруване, че са съгласни името им да бъде бивша Югославска република Македония няма да мине. Гърция твърдо е заявявала, че всяко съставно име на държавата, което съдържа думата Македония Горна Долна, Средна, Северна няма да мине. Името трябва да бъде съвършено различно.
Предлагам историческа справка за имената, които е носила територията на днешна Република Македония от античността насам. И така в античността Македония източно от Вардар е носила името Пеония по името на живеещото там тракийско племе пеони. В Западна Македония е живял друг античен народ – илири. Твърди се, че държавата им се е наричала Илирида или Дардания. След създаването на българската държава в македонските земи през 681 г. от кан Кубер името й е било България. Това често води до объркване на сведенията, които съобщават византийските хронисти за военни действия между България и Византия. Те се приписват на Дунавска България, макар че изглеждат невъзможни. Така в 688 г. български войски незабелязано трябва да тръгнат от билото на Стара планина, да се окажат в околностите на Серес и там да разбият византийските войски. Очевидно това е невъзможно. След присъединяването на тази Втора българска държава към Дунавска България, което според македонски археолози, като проф. Иван Никулчич е станало по времето на кан Крум в 812 – 813 г., а според наши археолози и историци по времето на кан Персиан в 837 г., тази част на българските земи е носила различни имена. В различни хроники се отбелязват имената Долна Земя, Долна Мизия, Кутмичевица. Когато през 1018 г. тази територия е завзета от византийските войски и те я превръщат в административна област, която се нарича тема („тема” е област) България.

Тема Македония също има и тя е в Източна Тракия от Одрин до Константинопол. През първите векове на османското владичество тази земя продължава да се нарича България и от турците и от чуждите автори. Крали Марко, който е сърбин, се нарича български крал, просто защото населението на държавата му е българско. Едва през XVIII – XIX в. европейските хуманисти връщат античното име Македония и по тези земи. Границите й са определени съвсем произволно. Така за източна граница на Македония се приема река Места, която в Гоцеделчевската долина е широка десетина метра. Дали някой сериозна смята, че в селото на десния бряг на реката живеят македонци, а на левия бряг на десет метра разстояние – българи. Смешно.
Ако трябва да си говорим откровено, истинското име на новата държава трябва да бъде Югозападна България. В светлината на смелото заявление на премиера Зоран Заев, че българи и македонци са един народ, редно е македонският политически елит да избере това име, но глас народен, както се казва, глас Божи, а ние да помогнем.
С участниците в конкурса ще теглим томбола и първите десет ще получат набор от най-добрите книги на Божидар Димитров и набор от издадените досега книги за колекциите на НИМ. Впрочем Националният исторически музей вече има нова книжарничка точно срещу вратата до входа, на много по-удобно място от досегашната и каним приятелите да дойдат и да разгледат книгите, които могат да си купят на историческа тематика“.

Източник: Борислава Бибиновска, novini.bg

http://www.gudelnews.com/2017/06/blog-post_105.html 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!