Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Д. Божилов за Фрог: Борисов се е облагодетелствал от фалита на КТБ

От стенограмата за КТБ не се научава нещо ново, но се потвърждават общоизвестните до момента факти и пъзелът в някаква малка степен се подрежда. От раздумката при Президента се вижда, че срещу КТБ е проведена злонамерена и криминална атака от определени групировки в комбина с държавни органи.
Участниците срамежливо премълчават КОИ са тези хора и държавни органи, макар че всички ги знаят. Знаем ги и ние. Това коментира пред Фрог нюз по повод първата стенограма за КТБ юристът Даниел Божилов, съпредседател на НПО „Ние, гражданите”.
 
По-значимите фигури от държавните органи, участвали в криминалната атака, която се превърна в заплаха за националната сигурност на страната, са главният прокурор Цацаров, триото от БНБ Искров, Костов и Христов, ДАНС със знакови фигури Писанчев (назначен от Орешарски по нареждане на сарайския кръг), назначената от ДПС калинка Кавръкова (шеф на финансовото разузнаване). Към тях безспорно следва да се причислят финансовият министър Чобанов, министърът на вътрешните работи Йовчев и самият премиер Орешарски. Разбира се, има и други държавни институции и персони, но тези са основните „герой“.
 
Злонамерените криминални групировки са свързани с провелите атаката медии на Пеевски, а впоследствие съпортвани от медиите на олигарха Прокопиев. Във връзка с последния не бива да се пренебрегва и веригата от НПО-та, участващи в „Протестна мрежа“, чиято роля също не е маловажна.
 
В резултат на тази престъпна атака, която по-късно се разпространява и върху други банки, е налице изключително сериозна опасност от пълна дестабилизация на банковата, респ. финансова система на България с непредвидими, но със сигурност изключително тежки последици.
 
Та при това положение е проведена сбирката при президента под формата на загрижен съвет за сигурност. От водените разговори се вижда, че чергата се дърпа в две посоки. Едната е от тандемът ДПС-БСП, чиито тежки олигархични и криминални зависимости са на път да фалират държавата (за пореден път). Тези обвързаности сами по себе си са заплаха за националната сигурност, а представителите на тези две партии се опитват да замажат нещата, като чрез общи приказки и полуистини се стремят да разпрострат отговорността (т.е. да я размият) върху всички политически субекти с някакво влияние в държавата, като по този начин да си спечелят и индулогенции за нетърсене на отговорност на по-късен етап. От последващите събития е ясно, че тази цел е постигната.
 
Гледайки реакциите на Нинова, която по гьобелсовски модел се захваща за част от истината, градейки лъжливи тези и отбягвайки по този начин истинските отговори, се убеждавам, че в тази партия лъжата не е преставала да бъде важен инструмент. При положение, че именно криминално-олигархичните обвързаности на нейната партия (които очевадно съществуват и в момента) са довели почти до фалит (пореден при тяхно управление) на държавата да се коментира неадекватното и двулично поведение на Борисов, през призмата, че видите ли той не е искал да участва във вземането на национално отговорно решение, е повече от нелепо. От стенограмата се вижда неадекватното и разбира се, тържествуващо поведение на Борисов, но в конкретния случай той не е в сферата на носене на отговорност за предфалитното състояние на страната.

Разбира се, от Борисов да се очаква нещо друго освен опити да яхне властта е безсмислено. Той естествено в типичния си стил дърпа чергата в угодната му посока по линия бързи избори. Няма съмнение, че той е прекрасно запознат с цялата ситуация и в някаква степен е участник в нея. Следва да се припомнят срещите му с Цв. Василев в гаража (потвърдени от Гриша Ганчев), на които той ясно е информиран какво се готви спрямо КТБ. Наивно би било да се мисли, че Борисов не е имал информация и от неговите хора в ДАНС, Прокуратура и т.н., но в случая той е в удобната позиция на опозиционер и спокойно може да си играе двуличните игри. 

А това, че е така, се потвърждава от последвалите събития, в които той напълно реабилитира главните участници в погрома, като част от тях лично ги спасява, командировайки ги като консули, посланици и какво ли не. Не е тайна, че групировките около него успяват и добре да осребрят властта си от имуществото на КТБ. Но това е последващо.

Отделно присъстващите т.н. десни и патриоти показват, че тях прекрасно ги устройва ролята на пълнеж, който нито е в час с цялата ситуация, нито е в състояние да ангажира адекватна позиция по случващото се, каму ли да я отстоява. Последното всъщност се потвърждава и става кристално ясно от последващото участие в управлението и активна роля по замазване на грабежа.

От цялостните разговори се потвърждава и фактът, който ние многократно сме казвали и показвали, че в хода на договореностите с ЕК за допускане на държавна помощ за банковата система ЕК е убеждавана, че тази помощ ще се използва за всички банки (вкл. КТБ и Виктория) и тя е отпусната с тази цел. Последващото наливане на пари в банките, но умишленото държане на КТБ в клинична смърт практически се явява лъжа пред Комисията. (която в този момент практически почти не функционира, тъй като предстои след изборите за ЕП да се формира нова).

http://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/bojilov-frog-borisov-oblagodetelstval-falita-ktb.html 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!