Следвайте "Буднаера" в Телеграм

5400 лв. за лекар, 1800 лв. за мед. сестра в Румъния

Румънският парламент одобри рязко увеличаване на заплатите в публичния сектор по предложение на социалистическото правителство в страната. Въпреки предупрежденията на международните кредитори за опасност от дефицит, някои като лекарите и учителите ще вземат повече от двойно. Промените ще обхванат над милион души на държавна и общинска заплата, информира Дарик.

Съгласно новия закон, заплатите на лекарите на ръководни позиции в държавното здравеопазване догодина ще се увеличат на 2 700 евро, при сегашни 1000 евро.

Сестрите ще получават 900 евро, вместо сегашните 530 евро, което пак е 2 пъти повече, отколкото при нас. По този начин властите се надяват да задържат медицинските си кадри у дома, за да не емигрират усилено в страни като Германия, докато нашите при сходен проблем не правят нищо.

Някои учители ще се облагодетелстват от 100-процентно увеличение, което ще бъде въведено постепенно от 2018 до 2022 година.

Повишението на доходите на държавните служители в Румъния ще стане на два пъти - веднъж на 1 януари 2018-а, след което отново през март догодина. Увеличението на заплатите беше едно от най-важните обещания в предизборната програма на управляващата Социал-демократическа партия. Тя вдига най-ниската пенсия на 300 евро (600 лв.). А МРЗ на 440 евро (880 лв.)

Десният президент Клаус Йоханис е противник на новите заплати и заяви, че решението за вдигане ще бъде отговорност "напълно и аболютно" на управляващата партия.

Десетилетие след присъединяването си към ЕС, 20-милионната съседна Румъния остава на предпоследно място по бедност в общността. Най-бедна остава България.

Румъния се вписва и с това увеличение в еврокритериите като прогнозира 2,96% бюджетен дефицит за настоящата 2017 г при позволени 3, но Брюксел смята, че той ще е поне 3,5 на сто, само дето ЕК не казва нищо на Франция, която от години прави по 8% минус, на Италия и други страни – основателки от Първата скорост.

За първото тримесечие, страната има икономически растеж от 5,7 процента – най-високият в ЕС. Румънските червени обещаха да подкрепят икономическия растеж и до 2020 година страната да стане 13-ата по сила икономика в ЕС, докато сега е на 17-о място.

http://19min.bg/news/8/89717.html#89717 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!