Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шокиращи данни разтърсиха страната!

Окапваме, братя и сестри! Колкото по-малко останем, толкова по-малко ще тежим на бюджета.

Националната здравно-осигурителна каса е на червено с 400 млн. лева!

Тези данни изнесоха от Българския лекарски съюз. НЗОК е с близо половин милиард дефицит и не е изплатила надлимитната дейност на болниците, натрупани през последните 13 месеца. И продължава скоростно да затъва.

Още от 2015 година се влачи друг дълг от 52 милиона лева, който също лежи на плещите на болниците. Извън неразплатените сметки около 215 млн. лв. касата дължи на чуждестранни здравноосигурителни фондове, тоест на болници в чужбина, където са се лекували българи с различни диагнози. Някои са били на екскурзия и са се разболели, други са се изхитрили като са отишли нарочно, уж на екскурзия в чужбина, но всъщност с цел – лечение… и после са поискали да им бъде платено, понеже се осигуряват в България. В колко процента от случаите това е станало нарочно и дали е проверен всеки отделен случай, не е ясно. Но дължимата сума е огромна.

И тя, общо с родните дългове, е 400 милиона лева, без лихвите. Те пък се трупат месец след месец и сумата продължава да набъбва.

А касата върви към фалит. Само че никой не го признава. За да не се стряскаме. Истината е, че ако тази тенденция продължи, след 3 години здравната система на България рухва!

От една страна у нас хората, които плащат здравни вноски са само половината от населението. От такива налози са освободени децата, учениците, студентите, пенсионерите, инвалидите. Има и близо 1 милион души, които работят (на черно) но са се самоосвободили и не дават никакви пари никъде. Всеки е наясно за коя група говорим! Тя си знае само правата, но не и задълженията. Ако откажат да ги лекуват, теглят един бой на лекарите и готово. Други пък, за да не плащат, бягат от болниците с незараснали операции и с конците в тях. Или пък близките обещават, че ще платят, но после измъкват излекувания болник от задния вход.

Така в болниците ни се лекуват безплатно роми, мигранти, безработни, които имат коли, с които да катастрофират, но нямат за осигуровки… и всякакви тарикати, опитващи се да заобиколят системата. Лекарите са длъжни да им окажат първа помощ, но после няма как да ги овардят с полиция, за да не избягат, преди да си платят.

Оказва се, че всеки работещ българин осигурява здравно поне още един, ако не и двама. И всички пари за лечение на болните, до стотинка, излизат от джоба на работещите.

При актуализация на бюджета, държавата дава пари на Касата, а те отново излизат от нашия джоб. Много работодатели пък дават пари на ръка на наетите бачкатори и си спестяват задълженията към бюджета. Иди доказвай бай Иван и бай Хасан, които се трудят рамо до рамо на строежите, осигурени ли са. Всъщност това става ясно само ако на един от двама им се завие свят и падне от скелето…

Но това е само едната страна на медала.

Другата е в самите болници. Леглата са заети до дупка и в държавните, и в частните… И всички те цицат Касата като за последно. Пациенти лежат ненужно дълго време по измислени клинични пътеки с измислени заболявания, а парите капят след тях. Само два примера: Доскоро ангиграфия и цистоскопия се правеха амбулаторно. Извършва се манипулацията и си отиваш. Сега това става в пакет с тридневен престой в болницата. Първия ден подготвят пациента. На втория му правят изследването. На третия му го разчитат и го изписват. А той после чете с изненада в листа при изписването какви процедури са му правени и колко лекарства е изпил… при положение, че не са му дали и едно хапче. Същото е и с безкръвните операции от хемороиди. Преди пациентът си отиваше след десетминутната интервенция, а сега лежи за наблюдение цели четири дни!

Правят се ненужни манипулации, изписват се лекарства, които не се дават на пациентите, пишат се на книга дори операции, които не са извършени и всеки прибира пари колкото и както свари.

В същото време талоните за преглед на наистина болните са намалени и орязани до минимум. За профилактика почти ги няма. Джипитата свиват рамене и се опитват да се правят на факири. Не смеят да изпратят пациента на специалист, защото от касата ще ги глобят. Хората дават и последната си стотинка, за да ги прегледа някой от все по-намаляващите у нас компетентни и опитни лекари и да си направят кръвни изследвания, защото и за това талони липсват. Някой от опашката пък ги насочва към големите софийски светила, които гастролират през съботата и неделята във всички областни градове.

Който има пари, отива и при светилата. Но те бързат да вземат парите на всички чакащи и претупват прегледа, или канят пациентите в собствените си клиники в София.

Така болните, ако имат пари, продължават да се въртят в медицинската центрофуга, наречена родно здравеопазване. А ако нямат, вдигат ръце и започват да ровят в интернет, да се информират с коя билка да се лекуват. А когато все пак болестта напредне, въпреки билките и специалистите, лечението вече е невъзможно.

Окапваме, братя и сестри!

Отиваме си преждевременно един след друг, нищо че си плащаме здравните осигуровки. Касовите бележки можем да ги представим пред Свети Петър и със сигурност ще ни послужат като документ за страдалчество и билет за Рая.

Отиваме си от безхаберието на прогнилата ни неолиберална държавна система, от липсата на каквато и да било грижа за болните, от алчността на чиновниците в касата и лекарите в честните клиники, от липсата на профилактика, на адекватно лечение, от кърлежите, впили се в здравно-осигурителната ни система и с „благословията“ на родните чиновници, депутати и управляващи, за които грижата за народа е последна грижа.

Колкото по-малко останем, толкова по-малко ще тежим на бюджета. А откъде ще се формира бюджетът, на никого не му пука.

Важното е всеки да лапа. Да лапа колкото може и до последно!

А ние, понеже видно не можем да протестираме, не ни остава нищо друго, освен да направим като в оня стар виц:

Ако се разболеем, да наметнем по един бял чаршаф и бавно да тръгнем към гробищата.

Бавно, за да не създаваме паника и да не нарушаваме спокойствието на управниците ни – убийци! Skandalno.net

Автор: Станислава Славова, Skandalno.net 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!