Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Румен Радев: Незабавно да се стартира проектът за нов изтребител, а не за самолети втора ръка!

Огромна загуба за нас. Обаятелен човек и офицер. Всички скърбим. 

Така президентът Румен Радев, самият той военен летец, коментира в интервю по БТВ гибелта на командира на екипажа на вертолет „AS „Пантер“ – 565 MB“ капитан Георги Анастасов по време на тактическото учение „Черно море – 2017“ по-рано днес.  

"Искам да изкажа съболезнования на семейството и на близките на колегата кап. Георги Анастасов.  Познавах го бегло, обаятелен, интелигентен човек, сподели Радев.  Един трагичен инцидент стана днес. Искам да благодаря на спасителния екип, който направи всичко възможно да спаси командира на екипажа, и на медицинския екип, който направи всичко възможно, за да го спаси" 

Рано е да се каже какви са причините за инцидента. Тепърва ще се разследва. Веднага след инцидента катер е тръгнал от фрегатата "Дръзки", но за съжаление кап. Анастасов е починал", коментира той. 

"Много са емоциите при този инцидент. Състрадание и гняв са основните, защото едно е сигурно - нашите летци имат много по-малко летателни часове от средните стандарти на НАТО", обясни държавният глава. 

„Хеликоптерът изпълнява задача – стрелба по далечна цел. Пада близо до фрегатата „Дръзки“. Ведната тръгва спасителен катер“, разказа държавният глава.

Запитан какви биха могли да са причините за трагичния инцидент, Румен Радев отвърна: „Каквато и да бъде причината, със сигурност знам, че екипажът има нальот с три – четири пъти по-малко от стандартите в НАТО. Многократно и като командир на ВВС алармирах, че летим опасно малко. Причините за инцидента не са ясни, но това е потенциалната опасност! 

"Изпитвам състрадание, но и гняв, че като държава не можем все още да се организираме, не скри емоциите си държавният глава.

Все още се туткаме и не можем да осигурим тези ресурси, които да осигурят една нормална подготовка", припомни Радев.  

Водещият Антон Хекимян му припомни заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) по въпросите на отбраната.

„Доволен съм, че на КСНС постигнахме консенсус. До 20 юни трябва да има доклад за това как наличните средства да бъдат използвани най-добре“, отговори президентът.  

Радев показа, че е огорчен от това, че военният министър и вицепремиер Красимир Каракачанов изтегли доклада за армията, написан от служебното правителство. В него се казваше, че въоръжените сили не могат да изпълняват задачите си по отбраната на страната. Изтеглиха доклада за отбраната, в който пише истината, за да го порозовяват. Днес той почервеня, заяви държавният глава  

Радев призова повече да не се отлага и незабавно да стартира проектът за купуване на нов изтребител, „заради тези момчета и техните семейства“.

Президентът посочи, че лобисти искат държавата да замени старите МиГ-ове с още по-стари F16 и наричат това „модернизация“. 

„Няма сметка да изтегляме едни папки, да изтегляме доклади, за да можем да ги порозовим. Днес те станаха червени“, каза Румен Радев. 

„Нека бъдем точни. Армията може само частично да изпълнява задачите си. Но не можем до безкрай да отлагаме решението на проблемите“, посочи Румен Радев.

Пари за самолети и кораби или за хора, коя е царицата на войската – напомни изказване на премиера Борисов по темата Хекимян. 

„Нека не се връщаме в Първата световна война! Да извикаме, ако трябва и кавалерията. Видовете въоръжени сили не могат един без друг!“, бе категоричен Румен Радев. 

На въпроса дали като командир във ВВС е губил човек, ген. Радев отвърна: „Не. Никога не съм губил човек!“ 

Ето и първата част от разговора между Румен радев и Антон Хекимян:

Водещ: Здравейте. На живо от „Дондуков“ 2 започва „Питай президента“. За първи път държавният глава Румен Радев във формата, в който ще отговаря и на вашите въпроси. Добър вече, г-н президент. 
Румен Радев: Добър вечер. Добре дошли. 
Водещ: Много въпроси се събраха към вас в сайта на бТВ новините. Въпроси, свързани с властта, с политиката, с армията, със заплахата за националната ни сигурност. един трагичен инцидент обаче помрачи днешния ден – смъртта на военен пилот. Двама други са ранени. Какви са причините за инцидента? 
Румен Радев: Първо искам да изкажа съболезнование на семейството, на близките и на колегите на капитан Георги Анастасов – командир на вертолет „Пантера“ от състава на Военноморските сили, който днес падна в Черно море. Наистина един трагичен инцидент, командирът на екипажа загина. Вторият пилот и бордният инженер са в добро състояние без никаква опасност за живота. Искам да благодаря също така на спасителния екип, който направи всичко възможно да спаси живота на екипажа, и разбира се, на медицинския екип, който се бори до последно за живота на летеца. 
Водещ: Какво се е случило днес? Какви са причините за инцидента? 
Румен Радев: Рано е да са каже. Говорих и с началника на отбраната, говорих и с командира на Военноморските сили, говорих и с полковник Петко Василев, който е председател на комисията за разследване на катастрофата, назначен от министъра на отбраната. Това, което знаем към момента е, че хеликоптерът е изпълнявал задача – стрелба по надводна цел в рамките на учението „Черно море 17“ и пада недалеч от кораба „Дръзки“. Веднага тръгва катер с екип за спасяване. След това действията са точни по процедура. За съжаление, капитан Георги Анастасов загива. 
Водещ: Техническа грешка или човешка грешка? 
Румен Радев: Това ще установи комисията за разследване. В момента не можем да кажем нищо. Трябва да се съберат всички данни и обстоятелства и тогава да се прецени. Но каквато и да бъде причината, мога да ви кажа едно – със сигурност знам, че екипажът има нальот поне 3-4 пъти по-малък от стандартите на НАТО за минимално безопасния санитарен минимум, който е 180 часа в Алианса. Всички наши летци летят далече в пъти от този стандарт. Многократно и като командир на Военновъздушните сили алармирах, че летим опасно малко. И това трябва най-сетне да стане ясно. 
Водещ: Това ли е резултатът от това опасно малко летене? 
Румен Радев: Казвам – причината още не е ясна. Точната причина за инцидента. Но това винаги е съпътстваща причина, винаги. 
Водещ: Каква е вашата емоция, когато се случи нещо подобно? 
Румен Радев: Много са емоциите. Основно състрадание, но и гняв. Гняв, че ние като държава не можем все още да се организираме. И въпреки, че този проблем е ясен, въпреки че наистина авиацията и като цяло армията остана малка, ние все още се туткаме и не можем да осигурим тези ресурси, които поне да осигурят една пълноценна и безопасна подготовка. Не само в авиацията, във Военноморските сили, в Сухопътните войски, навсякъде. Това е изключително важно. Ако ние мислим за живота на нашите военнослужещи, най-сетне трябва да го направим. 
Водещ: Добре, нали първите мъже се събрахте? Какво решихте? Накрая изводът беше, че няма пари. 
Румен Радев: Въпросът е в приоритетите, въпросът е в отношението, въпросът е в разбирането на тези проблеми. Аз наистина съм доволен, че ние постигнахме консенсус, че трябва да има мерки, наистина спешни мерки. Поставих едни доста сгъстени срокове – до 20 юни да има ясен анализ и доклад как може наличните ресурси да бъдат разпределени най-добре, така че да имаме приоритет върху личния състав – и за неговата мотивация, и за неговата подготовка, не само за модернизацията – разбира се, и тя е важна. Но това са наистина задължителни неща. Ние постигнахме една политическа декларация, но тя следва да се материализира с ясен план до края на юни как продължаваме нататък. 
Водещ: Независимо какви са причините за този инцидент, казвате – тези момчета са летели прекалено малко, 3 пъти по-малко от необходимото. 
Румен Радев: И повече. 
Водещ: Познавахте ли ги, между другото? 
Румен Радев: Познавам командира на екипажа, който загина, макар и бегло. Наистина обаятелен, интелигентен човек и офицер. Огромна загуба за нас. Всички скърбим. И вижте, тук няма нужда повече да прехвърляме едни безкрайни папки, декларации, решения, да изтегляме едни доклади за състоянието на отбраната и въоръжените сили, където пише истината за това състояние, за да можем да ги порозовим. Те днес станаха червени вече. Разбирате ли за какво го говоря? 
Водещ: Те днес почерняха заради смъртта на това момче със сигурност. в тези доклади, между другото, който изтегли новият военен министър, пише, че армията ни не може да гарантира националната ни сигурност. Териториалната цялост на държавата не може да е гарантирана при ситуация на война. 
Румен Радев: Нека бъдем точни – можем само частично да изпълнява задачи. 
Водещ: Което означава „не може“. 
Румен Радев: Има страшно много проблеми. Тези проблеми искат навременно решаване, тези проблеми искат разбиране. Не можем до безкрай да протакаме отлагането на решаването на тези проблеми. 
Водещ: Само че вие се сборичкате с Борисов именно затова – парите за Военновъздушните сили или за Пехотата. Коя е царицата на армията? 
Румен Радев: Нека не се връщаме в Първата световна война – да извикаме, ако трябва и кавалерията. Всички видове въоръжени сили са еднакво важни. Водят се съвместни бойни действия в една съвременна операция. Видовете въоръжени сили не могат един без друг, те трябва да бъдат развивани хармонично. И върху това се обединихме. Но нека е ясно едно – в тригодишната бюджетна прогноза, наистина няма достатъчно пари за решаването на всички тези проблеми. Но има целеви средства за проектите за многоцелевите изтребители и многофункционалните патрулни кораби – това са някъде 2.3 млрд. Вместо тези пари да отиват само за тези два проекта, и то да се изплатят ударно за 5 години, виждането и това, което предложиха да обърнем внимание на всички в сектор „Сигурност“, като тези пари се разсрочат без да спира изпълнението на проектите за един дълъг период от 15-20 години, и с ресурсът всяка година, който се освободи, да има пари и за проектите на Сухопътни войски, да има пари за заплати, и много важно – да има пари за подготовка да не стават инциденти като днешния. Ето това трябва да се разбере. И аз очаквам бързи конкретни действия. 
Водещ: Ще говорим за парите, ще говорим за кадровия колапс, за който говорите. И в момента вие губилите ли сте момчета при подобни инциденти? 
Румен Радев: Авиацията е губила страшно много. 
Водещ: Вие като ръководител на ВВС?
Румен Радев: Като командир на ВВС и като ръководител на Авиобаза „Граф Игнатиево“, и като командир на авиоескадрила в Равнец, никога не съм губил човек. Мога да се гордея с това, че под мое ръководство стана една трансформация на модела на подготовка. От остарял, закостенял модел в рамките на Варшавския договор до един модел с реалистична и истинска подготовка без да загубим човек. С това се гордея. 
Водещ: Зрителите ни питат какво е състоянието на армията ни. Но искам преди това, тъй като много емоционално започна и самото интервю заради почерненото семейство, и заради трагичния инцидент – загубихме, както казвате и вие, един светъл пилот, нека да чуем хората, които най-много се притесняват и ви чакат да слезете от земята. 
Съпруга на пилот: Ние сме винаги зад кадър, една упора, подкрепа на съпрузите ни. Съпреживяваме с тях всички трудни моменти, а това се отразява и на взаимоотношенията в семейството. 
Съпруга на пилот: От една страна съм сигурна в съпруга си и в неговите умения и качества като пилот, но не мога да бъда сигурна в техническата част. 
Съпруга на пилот: Те рискуват живота си и нека тези, от които зависи – изпълнителната част най-вече, нека да дойдат и да видят как минава един техен ден, да дойдат да видят по колко часа работят. Те правят по 30-35 часа понякога работен ден, нощ – то е един непрекъснат цикъл. 
Съпруга на пилот: Нормално е, когато отиде на полети, аз да се притеснявам, да знам, че в този момент е във въздуха и да чакам с нетърпение да ми се обади, и да знам, че има притеснения. Разбира се, че имам притеснения. 
Съпруга на пилот: Това, което мен пряко ме касае е как ще гарантират сигурността на пилотите специално, на нашия татко. 
Съпруга на пилот: Тази техника има годност определен период от време и сега е момента да се поднови. 
Съпруга на пилот: Голямото непрекъснато ми казва: „Мамо, аз знам, тате най-много си обича самолетите, после обича нас, обаче ние не му се сърдим, защото той обича България, затова си обича самолетите.“ 

Водещ: Чухте ги, г-н президент, предполагам, че и вашето семейство се е притеснявало за вас. В достатъчно добри условия ли нашите военни се обучават? 
Румен Радев: Аз благодаря за това видео. То поставя въпроса много на място. Не е морално към тези мъже да се отнасяме по този начин. Те наистина рискуват живота си, първо, защото наистина летят много малко, а това е тотално /…/, второ, защото специално за „МиГ-29“ от 2 години, пак го казвам, самолетите летят с удължен ресурс от самите нас. Това го няма никъде в Европа, това е риск. Аз се надявам, че наистина правителството ще предприеме спешни мерки, няма да протака повече в никакъв случай проектът за новия самолет. Има решение на парламента. И когато този план, за да е ясно как от парите за този самолет, разсрочено ще се даде за другите видове въоръжени сили, за заплати, за подготовка, как веднага ще стартира този проект. 

http://epicenter.bg/article/Rumen-Radev--/129584/2/0

Планът на комуниста Сорос лъсна: Да подготви Планетата за 3-та Световна! Европа ще е ПУШЕЧНОТО МЕСО на САЩ във войната с Русия!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!