Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Професор Стив Ханке предупреди: Запазете лева, не приемайте еврото!

Без Валутния борд ще заприличате на Гърция, предупреждава бащата на българската финансова стабилност.

Професор Стив Ханке, преподавател по приложна икономика в университета „Джон Хопкинс” и считан за баща на Валутния борд у нас, даде интервю за телевизия „България он ер”, в което анализира състоянието на икономиката у нас и дава своите съвети какво да направим оттук нататък, съобщава БЛИЦ.

Според Ханке България е един от 56-те случая в световната финансова история, която е регистрирала хиперинфлация в периода 1996/97 година. След като преживяхме срив от инфлация 142% за месец, дойде и решението – влизането ни във валутен борд. Оттук нататък обаче пред страната има няколко възможности.

„Винаги съм препоръчвал България да запази участието си във Валутния борд и да остане неформална част от еврозоната, като левът бъде разклонение на еврото. Обаче се проведоха много разговори в София, с много политици и много глупости се изговориха по този въпрос – защото политиците не разбират и ето затова предлагам този подход с Валутния борд. Той дойде с тази дисциплина, която страните, членки на Еврозоната, нямат.

Това, което трябва да погледнете като доказателство, е Гърция или Кипър. Гърците искаха да влязат в Еврозоната и да бъдат част от нея, защото вярваха, че ЕЦБ ще им даде пари, ако са в беда. Забелязахме, че гърците нямаха никаква фискална политика – причината и за този огромен дефицит, тази огромна лудост, която се случи”, казва професорът.

Той коментира и казуса с КТБ и посочи и причината за него – занижената дисциплина от страна на Централната банка, която налага, ФГВБ също не беше на необходимото ниво за мониторинга на банките, а КТБ никога не е била банка. /БЛИЦ

http://bultimes.bg/profesor-stiv-hanke-predupredi-zapazete-leva-ne-priemaite-evroto/ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!