Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ами сега? Съдът реши: Президентството трябва да разсекрети и втората стенограма за КТБ

Дали е научил хитростите на тато

Президентът Румен Радев трябва да разсекрети и втората стенограма за КТБ.

Със свое решение, Административният съд в София е отменил отказа на президентската администрация да предостави по Закона за достъп до обществена информация на стенограмата от Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев от 14 юли 2014 г.

За решението на съда обяви в профила си във “Фейсбук“ журналистът Илия Вълков, който е и жалбоподател. „С Александър Кашъмов спечелихме делото срещу президентската институцията за стенограмата от КСНС при президента на 14 юли 2014 г. Тогава заседанието беше за кризата с КТБ. Според съда публичното оповестяване на всички факти, свързани с фалита на банката и последиците от това, няма да доведе до вреда след почти 3 години. Президентската институция не е извършила оценка на риска от предоставянето на стенограмата, както повелява законът. Не са изложени и мотиви какво е наложило класифицирането на информацията. Въпреки, че решението подлежи на обжалване, съдът смята, че информацията в стенограмата е от надделяващ обществен интерес“, пише Илия Вълков.

Според съда в оспореното решение президентството се позовава само на обстоятелството, че информацията е класифицирана. „Не е извършена оценка на риска от предоставянето й в съответствие с нормата на чл.28, ал.2, т.3 ЗЗКИ“, се казва в решението на съда.

В понеделник президентът Румен Радев отказа да разсекрети тази втора стенограма, защото била с гриф “поверително“ и трябва да се пази поне 5 години. Преди месец главният сайтът „Бивол“ спечели пред Административния съд делото за разсекретяването на стенограмата от консултациите при държавния глава за банковата криза от 29 юни 2014 г. След това Румен Радев обяви, че ще публикува стенограмата, но след като пита всички участници в разговорите.

Въпросната първа стенограма е от заседанието при президента, което се състоя два дни след "черния петък" за ПИБ, когато само за ден от нея бяха изтеглени спестявания за над 800 млн. лв. и тя изпадна в ликвидна криза.

По време на срещата на 29 юни 2014 г. при президента е отпаднал вариантът за обявяване на банкова ваканция в страната - мярка, която е обсъждана по-рано на тайно инфарктно заседание на политици, банкери и финансисти в БНБ. За 30 юни държавата спаси ПИБ, след като убеди банковата общност да изкупи емитирани от МФ книжа за 1.2 млрд. лв., които впоследствие бяха вкарани като депозит в ПИБ. Помощта за банката бе одобрена светкавично от ЕК – за една нощ.

За отварянето на стенограмата за КТБ призоваха депутатът Румен Гечев от БСП и бившият председател на парламента Михаил Миков.

http://epicenter.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!