Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Елена Йончева: В доклада на Държавния департамент на САЩ за 2016 се посочва, че правителството ни е корумпирано

„Шест седмици вече парламентът не работи. Има дни, в които заседава едва по 20 – 23 минути. „БСП за България“ е внесла 6 законопроекта, които да облекчат живота на хората. Това са Законът за храните, който защитава българския производител; Законът за предучилищното и училищното образование; за промяна на НК, за да възпрепятства престъпниците да бъдат пускани предсрочно и други. Вместо това се приемат лобистки закони, като този за концесиите”.

Това каза по бТВ народният представител от БСП за България Елена Йончева, цитирана от „КРОСС“.

Тя припомни, че Законът за концесиите беше приет в края на предното Народно събрание, но президентът го спря с вето. Сега, този закон от 150 страници, е бил внесен в следобеда на 30 май, в парламентарна комисия и ден след това депутатите от комисията са се произнесли.

„Как си представяте, за една нощ да бъде обработен документ от 150 страници, като трябва да бъде съобразен и с европейска директива от 100 страници?”

Елена Йончева беше категорична, че за концесионирането на летище София са кандидатствали четири фирми, две от които турски.

„Едната строи мега летище в Истанбул за 10 милиарда долара с човекопоток от 150 милиона пътници. Ако нашето летище беше дадено на тази фирма, щеше да бъде превърнато в обслужващо, тип – карго”.

Елена Йончева цитира текст от доклад на Държавния департамент на САЩ от 2016 година, в частта за България: „Служители във всички клонове на правителството са замесени безнаказано в корупционни практики. Те включват подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за присвояване, нарушени поръчки и търговия с влияние. Въпреки, че закон предвижда наказателно преследване на корупцията във властта, българското правителство не го прилага ефективно”, и допълни: „Ако върху това се надгражда, тогава тежко й на България”.

Тя обясни, че от трибуната на Народното събрание представители на ГЕРБ говорят с езика на омразата и това се пренася върху хората, а думите предизвикват агресия по улиците.

„Срещал ли се е Бойко Борисов с президента на автономията Иракски Кюрдистан Масут Барзани в Министерския съвет. Обещавал ли е военна помощ, както твърдят кюрдските медии?” Това попита от ефира на бТВ народният представител от „БСП за България Елена Йончева, като подчерта, че срещата не е била оповестена.

Елена Йончева сигнализира и за злоупотреба при изграждане на част от оградата ни с Турция. Със снимки, тя показа, че 21 километра от съоръжението от два реда става на един в хасковската част на границата между реките Тунджа и Марица. „Кой търгува с българските национални интереси?”, попита народният представител.

Източник: КРОСС 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!