Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ето защо Бойко напира за Еврозоната: Меркел му е изискала 20-те милиарда евро от борда – иначе ще му пусне... бежанците?

И от Алкатрас има избягали, нашата цел е да помагаме на Гранична полиция, а не да превръщаме границата в затвор, отговори той на критиките на опозицията, че оградата не пречи ни имигрантите

Много негативи се натрупаха в отношенията между Турция и Германия. Аз имам среща с президента Ердоган. Ще направя усилия да нормализирам отношенията между страните, ще използвам влиянието, което имам, ще се опитам да направя каквото мога по силите си, посочи Борисов.

Запознах канцлера Меркел с енергийните проекти, какво се случва у нас, така че всичко да е според европейските директиви...

Газпром опроверга Борисов за потока

Меркел посрещна българския си колега с топла приятелска прегръдка и после двамата заедно обсъдиха други теми... двустранните отношения и сътрудничеството в рамките на ЕС.

От Брюксел имало сондажи да ги предадем срещу новите евробанкноти.
Натискат ви за еврото, защото виждат в Бойко Борисов пари, обяви пред "168 часа" проф. Стив Ханке
Ще има всякакви лобисти, но тези пари са си наши, категоричен е финансистът Емил Хърсев
От Брюксел имало сондажи да ги предадем срещу новите евробанкноти. Натискат ви за еврото, защото виждат в Бойко Борисов пари, обяви пред “168 часа” проф. Стив Ханке.Ще има всякакви лобисти, но тези пари са си наши, категоричен е финансистът Емил Хърсев.
Защо премиерът Бойко Борисов само за месец промени позицията си за приемането на еврото? През юли той убедено твърдеше, че ще бавим колкото се може повече влизането си в еврозоната. След завръщането си от Берлин тези дни заяви, че "чакалнята на еврозоната е много важно политическо решение и би било добро за България. Към днешна дата то не носи никакви ангажименти от страна на държавата".
Всъщност този обрат започна преди две седмици, когато министър-председателят изненада медиите с новината, че "в момента покриваме всички критерии и можем спокойно да кандидатстваме за чакалнята на еврозоната". До този момент темата бе табу.
Проблемът с влизането в чакалнята е, че когато си там, обикновено ти определят срок и дата за приемане на новата валута.
Според някои финансисти причината е, че
на ЕК и Европейската централна банка спешно
им трябват пари
Както и повече страни членки, които да поемат дълговото бреме на държави като Гърция и на закъсалите европейски банки. Отделно тепърва трябва да се сформира общ фонд за мигрантите, за укрепване на границите и др.
Ако приемем еврото само по линия на Европейския спасителен механизъм, вноската ни ще расте всяка година, докато стигне кошмарните 12% от БВП. Което към момента е над 10 млрд. лв. При бюджет от около 30-ина милиарда всеки може да си направи сметката колко години ще издържим, преди да фалираме.
"Заключението ми е, че Брюксел вижда в Бойко Борисов и в другите ви политици пари, заради които искат да започнат тези разговори. Това е абсолютно безпринципно - заяви пред "168 часа" проф. Стив Ханке. - Предполагам, че се прави, за да давате още повече пари на ЕС.
Смятам, че това ще е голяма грешка за България."
Според финансисти вече има тайни сондажи с приемането на еврото да предадем на Европейската централна банка и голяма част от 20-те млрд. евро, които стоят в БНБ като покритие на стойността на лева.
Когато приемем европейската валута, емисията на БНБ се заменя с емисия на Европейската централна банка. Но покритието си остава отделно от паричната маса.

"Резервите са собственост на България. Ако Европейската централна банка ги "вземе", това ще бъде един прозрачен грабеж. Не мисля, че би могло да се случи", заяви пред "168 часа" проф. Стив Ханке.
"Ще има силен натиск и приказки да дадем тези пари на Европейската централна банка, ще има всякакви лобисти, но тези средства са си наши - бе категоричен пред вестника и финансистът Емил Хърсев. - Тези пари не са на Европейската централна банка. Мога точно да кажа какъв е произходът им - заем от Международния валутен фонд, резервът на БНБ и средствата по сметките на централната банка към онзи момент."
"Никой не може да ни ги вземе", убеден е Хърсев.
Гърция, когато е приемала еврото, не е имала покритие на валутата си и
просто са унищожавали драхмите
За Естония, която като България бе в борд, също няма никакви данни да си е предавала покритието на валутата при приемането на еврото. Още повече че нашето е много по-голямо от външния ни дълг. В момента той е малко над 13 млрд. евро.
Почти сигурно е, че кабинетът "Борисов" също има някакви планове за тези средства. Дори да се платят на 100% външните ни заеми, пак остават 7 млрд. евро, които могат да се превърнат в магистрали, в по-високи пенсии, нови проекти и др.
Очевидно в Брюксел са разбрали, че тук държавните финансисти не закусват с карфички, и излязоха с план Б. От Еврокомисията вече дават сигнали, че трябва да имаме стратегия за стерилизация на тези средства от момента, в който влезем в чакалнята или в европейския валутен механизъм ЕRM2.
"Правят го, защото не искат да допуснат правителството да вземе тези пари и да ги похарчи - коментира Хърсев. - Подобна огромна сума пари ще подейства като цунами, което ще помете всичко."
Според него именно затова е добре средствата да се стерилизират, за да не влязат в икономиката наведнъж и пряко.
"Най-разумното нещо е с тези пари да се погаси външният дълг",
смята Хърсев. Според финансиста България няма друг избор, освен да приеме еврото. Причината е, че с присъединяването към ЕС вече сме подписали клауза за въвеждането на общата валута. За разлика от Великобритания, която не е.
"Този въпрос за нас е решен, това е договор, който трябва да се изпълнява. Въпросът не е дали, а кога ще приемем еврото", смята Хърсев. Според него това е естествен изход от валутния борд, който вече става опасен и рисков за икономиката. А това е така, тъй като нямаме кредитор от последна инстанция, защото функциите на БНБ са силно ограничени.
Източник: 168 часа

http://www.gudelnews.com/2017/06/20.html 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!