Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ние яко цицаме европари. Не за държавата разбира се, а за джобовете на...

Вижте докъде стигнаха пипалата на Октопода в България!

ОЛАФ ни зашлеви поредния шамар, от който никого не го заболя.

Бяха извадени данни, че водещите държави по злоупотреби с еврофондове са Румъния, България и Унгария. Ние сме на второ място след Румъния и яко цицаме европари. Не за държавата разбира се, а за джобовете на безпардонните ни и нагли политици. Тези данни са изнесени в годишния доклад на Европейската служба за борба с измамите с еврофондове. А измамите у нас са станали в голямия си процент при източването на земеделските субсидии и подпомагането на бедните райони.

Проверени са 1400 сделки, а най-фрапантната е, че ЕС е платила 1.3 милиона евро за предприятие за замразени зеленчуци у нас, което не е построено, както е по проекта, а парите са потънали нейде и използвани в противоречие с правилата за еврофондовете..

Най-много намирисвала поръчката за оборудване на „предприятието“, и проверката показала, че става дума за измамно раздуване на цените и голяма злоупотреба с евросредства.

На всичкото отгоре от ОЛАФ съвместно с български следователи открили, че целият проект по нито един показател не отговаря на условията дори за кандидатстване за финансиране от еврофондовете, а парите били отпуснати…

През 2015 година агенцията е направила рекорден брой разследвания – 304. Започнати са нови 219 проверки, а са докладвани още 1440 сериозни случаи за крупни злоупотреби.

Според генералният секретар на ОЛАФ Джовани Кеслер, у нас рязко е скочил броят на засечените измами след 2013 година. Кражбите са се увеличили буквално лавинообразно и бизнесмени са се облагодетелствали неправомерно от отпуснатите пари. А зад гърба на бизнесмените стоят пък крупни фигури от политическия ни живот, но това, разбира се, не е споменато в доклада. Трябва да се досетим сами.

За сметка на това Държавния департамент на САЩ не беше така деликатен и в свой доклад обяви, че България е най-корумпираната страна. Корупцията е от ниво чиновник и засяга чак най-висшите кръгове, а народът няма вяра нито в правителството, нито в институциите. Хората не вярват в почтеността на бизнесмените и на прокуратурата, защото непрекъснато стават свидетели как се нарушават правата им.

Дотук добре.

И без ОЛАФ и Държавния департамент, ние си знаем, че сме корумпирана държава с корумпирани политици.

Въпросът е защо управляващите се правят, че не виждат докладите и не взимат никакви мерки.

И в двата доклада се твърди, че сме залети от корупция. Или иначе казано сме затънали до ушите в мизерия, а политици и бизнесмени крадат като за световно.

Данните са от последните три години, но и преди имаше подобни доклади.

В случая е закономерно да зададем въпроса, защо няма нито един осъден за корупция у нас? Има само обвинени, чиито дела се влачат с години и накрая съдът ги оправдава. А световните агенции направо ще ни проглушат ушите, че политици и бизнесмени крадат нагло и като за последно.

Днес Лиляна Павлова се появи по телевизията и обясни, че докладите за България са така негативни, защото опозицията изкарвала кирливите ризи на управляващите и ги развявала.

Е, браво!

А ако нямаше кирливи ризи, какво щеше да вее? Или опозицията сама ги е и изцапала?

И докато родните управляващи и опозиционери си размятат мръсното бельо по телевизионния екран, народът изпада в още по-голям гняв.

Чуват се буйни гласове – да влезем в парламента и да ги изметем всичките, както направиха в Македония!

Чуват се и други, примирени гласове – те си крадат, а ние нищо не можем да направим. Освен да избягаме в чужбина.

Нищо не можем да направим ли? Можем, братя, можем!

Преклонена главица сабя не я сече, но не се ли наведохме прекалено много?

Не си ли я преклонихме толкова, че заприличахме на щрауси, а точно в такава поза ни харесват управниците ни. Разтреперани и безпомощни!

Но ако не ни пука вече какво се случва с нас и че сме стигнали дъното, това ли ще завещаем на децата си?

...

Автор Станислава Славова Skandalno.net 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!