Следвайте "Буднаера" в Телеграм

БАН съсипа с критики членството ни в ЕС: Цяла България страна е Кореком! Доходите ни са 2 пъти по-ниски от нивата, на които трябва да бъдат при нашата Пр.Тр!


Икономическият съветник на бившия премиер Жан Виденов (1995-1997 г.) проф. д.и.н. Иван Ангелов съсипа от критики членството на България в Европейския съюз на официална пресконференция на Института за икономически изследвания при БАН, съобщи offnews.bg.
Темата на пресконференцията беше представянето на годишния доклад за икономическото развитие на България през първите 10 години от членството ни в ЕС. Според Ангелов заради членството в ЕС страната ни преждевременно е изключила четирите малки блокова на АЕЦ „Козлодуй“, въпреки подкрепата на Международната агенция за атомна енергия за оставането им в експлоатация.
„10-12 млрд. евро е част от цената, която плащаме от спирането на блоковете на централата“, изчисли виденовият съветник. Според него членството на България в ЕС е ограничило националния ни суверитет и сега заради Брюксел страната ни не можела да строи АЕЦ „Белене“ и газопровода „Южен поток“.
„Вече плащаме 1 млрд. лева членски внос на година. Плащаме за мигрантите между 600 и 1000 лева на човек на месец, а средната пенсия е 330 лева. Добре, че не им харесва тук и си тръгват бързо“, продължи с хибридните аргументи професорът.
Според него участието ни в единния европейски пазар също трупало огромни загуби за България, тъй като продуктите ни били с ниска конкурентоспособност. Той посочи, че само при три от „важните продукти“ сме увеличили износа на страната – електроенергия, пшеница и царевица. Ангелов все пак обясни, че това не се дължало на заговор, а на това, че България не била готова още за свободния пазар. Затова според него решението било в налагане на протекционистични мерки в интерес на родните производители.
„Едно време колко електрокари, мотокари, цветни телевизори произвеждахме, сега – нула. Дори доматите преди бяха 809 000 тона на година, сега са 122 000 тона. Имахме 8,6 милиона овце, а сега 1,330 милиона“, посочи вредите от ЕС икономистът Ангелов.
Според него членството ни в общността довело и до рязко намаление на потреблението и днес българинът консумирал в пъти по малко месо, яйца и прясно мляко. Освен това страната ни страдала много от изтичането на мозъци. „Младите наши хора, в чието образование са инвестирани милиони, раждат деца в чужбина, а 80 процента от тях едва ли ще се върнат“, прогнозира професорът.
Според него ръководителите на ЕС ни третирали неравнопоставено. „Държавата не може да помага на предприятия в тежко финансово положение, за да не се намесва на свободния пазар. Това се прилага към малките страни, но големите икономики изхарчиха трилиони за оздравяване на финансови и нефинансови институции по време на кризата. А на нашето БДЖ не дават“, разгневи се Ангелов.
Според проф. Ангелов очакванията на българите за по-добър живот след влизането ни в ЕС не са се сбъднали и сега общността трябвало да се реформира напълно. За Ангелов правилната посока била не само да изпълняваме заповеди, а общността да стане „гъвкава европейска конфедерация на независими държави“.


Средната заплата в България е близо четири пъти по-ниска от средната в Европейския съюз, а доходите ни са 2 пъти по-ниски от нивата, на които трябва да са при нашата производителност на труда. Това показват данните на гoдишния дoĸлaд на Института за икономически изследвания при БАН, който отчита резултата от 10 години членство на страната ни в ЕС, уточнява в. Труд.
Според него България продължава да е с най-ниското средно месечно възнаграждение – 406 евро, при средно 1508 евро за целия ЕС. Българите получаваме и най-ниската минимална заплата в ЕС – 235 евро, при 1498 евро в Германия, според данни на Евростат за 2016 г. Данните показват още, че България има и едно от най-високите нива на доходно неравенство, което допълнително изостря проблема с бедността.
Според икономистите нарастването на реалната работна заплата у нас, все още изостава от брутния вътрешен продукт на страната, като показателят на човек от населението е 47% от средното за ЕС. „В cpaвнeниe c ocтaнaлитe дъpжaви oт Изтoчнa Eвpoпa, пpиcъeдинили ce ĸъм EС пpeди нac, c изĸлючeниe нa ниcĸитe бюджeтни дeфицити и пyбличeн дълг, иĸoнoмичecĸитe и финaнcoви пoĸaзaтeли нa cтpaнaта ни ca нaй-нeзaдoвoлитeлни“, коментира проф. Иван Ангелов.
Бедните и средните слоеве в България са натоварени с по-големи данъци, отколкото в другите страни-членки, пише още в доклада. Приносът на богатите в консолидирания бюджет на страната ни е 18,5% от общите приходи, при средно равнище 32,4% за ЕС. С изключение на Хърватия и Унгария, ние сме под равнището на приноса на богатите и в останалите източноевропейски страни.
„След приемането ни в Европейския съюз преди десет години се откриха възможности българите, работещите в чужбина, да пращат пари за семействата си у нас. През 2016 г. тази сума достигна 1,7 млрд. лв.“, допълни проф. Ангелов. По думите му страната е понесла загуби и пропуснала възможности от членството в ЕС. „Бяхме принудени да изключим преждевременно ядрени блокове в АЕЦ „Козлодуй“ и да правим големи разходи за заместващи мощности. Това ни струваше 12 млрд. евро.“, посочи той.
Срив в родното производство
Родното производство на някои от основните хранителни продукти се е сринало няколко пъти в последните години, според доклада на БАН. По данни на националната статистика през 1988 г. сме произвеждали 809 хиляди тона домати годишно, а през 2015 г. продукцията е близо седем пъти по-малко – 122 хиляди тона.
При месото спадът е три пъти, като за 2015 г. са произведени 155 хиляди тона, при 567 хиляди тона през 1988 г. „Πpeждeвpeмeннoтo oтĸpивaнe нa нaшитe гpaници зa внoc и изнoc, пpeди дa cмe cтaнaли ĸoнĸypeнтocпocoбни и бeз ниĸaĸвa пpoтeĸция, дoвeдe дo oгpoмни зaгyби. Caмo пpи тpи oт вaжнитe пpoдyĸти ниe cмe зaпaзили или дopи лeĸo cмe yвeличили пpoизвoдcтвoтo – eлeĸтpoeнepгия, пшeницa и цapeвицa“, коментира проф. Иван Ангелов.
По думите му участието ни в единния европейски пазар също трупа негативи за България, тъй като икономиката ни е с ниска конкурентоспособност, което се отразява негативно както на производството, така и на потреблението на домакинствата. Анализът в доклада сочи, че само при три от важните продукти сме запазили или дори леко увеличили производството – електроенергия, пшеница и царевица.
Останалите, сред които електрокари, мотокари, цветни телевизори и др., регистрират драстичен спад. Ангелов все пак обясни, че това не се дължи на заговор, а на това, че през 2007 г. България не е била готова още за свободния пазар. Преждевременното откриване на нашите граници за внос и износ, преди да сме станали конкурентоспособни, доведе до огромни загуби. Решението бе в налагане на протекционистични мерки в интерес на родните производители, но за България тази мярка не бе позволена.
По този начин ниската конкурентоспособност в комбинация с отварянето на границите за търговия в съответствие с политиката на ЕС и на Световната търговска организация се явяват най-голямата пречка пред българската икономика, сочат изводите от доклада. Приказките, че свободната търговия била изгодна и за бедни, и за богати, не е вярна. Тя е изгодна за еднакво конкурентни страни, защото една наша фирма на 10-15 години не може да се конкурира с чуждестранна, която съществува от 100 години, коментира професорът.
Според него членството ни в ЕС довело и до рязко намаление на потреблението и днес българинът консумирал в пъти по малко месо, яйца и прясно мляко. Освен това страната ни страдала много и от изтичането на мозъци. Докладът сочи още, че ръководителите на ЕС третират по различен начин малките и големите държави. Държавата ни не може да помага на предприятия в тежко финансово положение, за да не се намесва на свободния пазар.
Това се прилага към малките страни, но големите икономики изхарчиха трилиони за оздравяване на финансови и нефинансови институции по време на кризата. За нашето БДЖ обаче не дават т.нар. „държавна помощ“, аргументира се проф. Иван Ангелов от Института за икономически изследвания при БАН.

https://www.blitz.bg/analizi-i-komentari/ban-ravnosmetkata-ot-prvite-10-g-chlenstvo-v-es-e-protivorechiva_news518837.html

Източник: Гласове

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!