Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Поверително!" = Ще ни избесят ако научат! Президентът няма да разсекрети стенограмата за КТБ от 14 юли 2014-а. Била с гриф "Поверително!"

Президентът Румен Радев отказа да оповести стенограмата от консултациите при предшественика му Росен Плевнелиев във връзка с фалита на КТБ на 14 юли 2017 г.

Във „Фейсбук“ журналистът Атанас Чобанов съобщи, че тя е била класифицирана с гриф „поверително“.

Информацията е били изискана от главния редактор на сайта „Биволъ“. Решението на Румен Радев ще бъде обжалвано пред съда.

„Достъпът до исканата информация е ограничен по смисъла на чл.7 ал. 1 от ЗДОИ (Закона за достъп до обществена информация) и е основание за отказ от предоставянето ѝ. Документът е класифициран “, аргументира решението си президентската администрация.

“Предстои ни ново дело за поредната #стенограмаКТБ до която президентът Радев ни отказа достъп. Уверени сме, че ще го спечелим. Но това отнема време, нерви и пари. Ние не получаваме пари от държавата, от европрограми, от Сорос, от Далай Лама, или от папата. Зависим финансово единствено от Вас, нашите читатели. Вижте с какъв бюджет работи нашия сайт и ако искате да помогнете, за да вадим наяве истината и мръсните тайни на властта - дайте малък принос“, написа Атанас Чобанов във „Фейсбук“.

Преди няколко седмици президентът обяви, че е готов да разсекрети стенограмата от разговорите при Росен Плевнелиев на 29 юни 2014 г. Пред държавното радио, Румен Радев съобщи, че е изпратил писма до всички участници на срещата. С изключение на Росен Плевнелиев, всички други участници дадоха съгласието си разговорът да бъде обнародван. След заседанието на първия КСНС на 30 май, лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи, че стенограмата от 29 юни ще бъде разсекретена. Не стана ясно кога това ще стане факт.

Истинският разговор за съдбата на КТБ се е състоя на 14 юли 2014 г., казва в писмото си до Румен Радев бившият управител на БНБ Иван Искров.

“Случаят с КТБ не беше предмет на дискусия на 29 юни 2014 г. и бе засяган бегло и единствено при проявен интерес от някои участници в консултациите“. Точно на тази среща в президентството, БНБ, в „координация с правителството и с търговските банки“, е предложила “работещи решения, които вече са били консултирани с ЕК и са позволили много бързото преодоляване на ликвидния натиск, пише той до президента в отговор на запитването дали е съгласен да бъдат разсекретени разговорте от 29 юни 2014 г. Първият разговор е постигнал целта си, “като свалил напрежението, свързано с атаки срещу банковата система и валутния борд, след затварянето на КТБ седмица по-рано”, се посочва в писмото на бившия гуверньор.

Иван Искров призовава държавния глава да отвори и втората стенограма от 14 юли 2014. г. „Публикуването на пълния ѝ текст ще позволи много по-обективно историческо отразяване на позицията и действията на БНБ в онзи период, като ще разсее упорито налаганите впоследствие изопачени твърдения относно позициите и ролята на централната банка – както по случая с КТБ, така и при противодействието на атаките срещу банковата система и опитите за разклащане на валутния борд през лятото на 2014 г.“ , пише бившият управител до президента Румен Радев.

Депутатът от БСП Румен Гечев заяви, че в стенограмата от 29 юни няма нищо интересно, за разлика от тази през юли 2014-та. "Това, което се обсъжда в момента, е осветяването на първата среща при президента Плевнелиев относно фалита на КТБ, която бе на 29 юни 2014 г. Аз присъствах на втората среща - на 14 юли, когато се обсъждаше вариант да се покрие цялата сума на всички вложители от КТБ. Това го няма никъде по света!“, заяви депутатът.

http://epicenter.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!