Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Българи пред украинското посолство: Спрете терора над сънародниците ни в Украйна!

Нашите сънародници там са подложени на страшни репресии и гонения от страна на киевския режим, каза Ася Иванова от национално движение „България за мир“

Доналд Тръмп: САЩ са основният спонсор на международния тероризъм

„Спрете терора в Украйна!“ - под този лозунв граждани излязоха пред украинското посолство у нас в подкрепа за българската общност в Украйна, предаде репортер на БГНЕС.

Поводът да се съберем пред украинското посолство е, за да изразим нашата подкрепа към българите, които се намират в Украйна, които са подложени на страшни репресии и гонения от страна на киевския режим, каза Ася Иванова от национално движение „България за мир“.

Тя припомни случай, при който националисти нанесоха побой и заляха със зелена боя общинския съветник в Белгород и представител на българската общност Василий Кащи. Хората пред украинското посолство днес също боядисаха лицата си със зелена боя в знак на съпричастност. Те раздаваха писмо до посланика на Република Украйна у нас. В него се припомня и случая с Кащи и се цитира случаи с поруган паметник.

„В българската общност в Украйна се създава недоволство към радикалите, породено от множество други техни прояви, израз на това недоволство беше протестът на над 300 бесарабски българи пред градския съвет в Белгород Днестровски“, се казва в писмото.

„Ние имаме някаква надежда все пак Украйна да вземе някакви мерки срещу тези радикални настроения, защото това е много далеч от европейския модел към който те се стремят“, каза Любомир Данков.

В писмото те се обръщат към посланика с молба да предаде на управляващите в Украйна тяхната загриженост и безпокойство от зараждащото се напрежение.

„Надяваме се да се предприемат всички законни мерки срещу всякакви прояви на насилие и екстремизъм, от които в крайна сметка е потърпевш целият украински народ“, се казва още в текста.

„Нашите сънародници там ни съобщиха, че са обвинявани в сепаратизъм заради това, че говорят на български език“, заяви Ася Иванова.

Днес са пред посолството на Украйна, за да могат сътрудниците на посолството да предадат на украинската страна, че ще предприемат всички възможни законови стъпки, ще се обърнат към президента на България, към премиера, с искане нашите сънародници там да се чувстват защитени.

http://epicenter.bg/article/Balgari-pred-ukrainskoto-posolstvo--Sprete-terora-nad-sanarodnitsite-ni-v-Ukrayna--/129019/2/0 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!