Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как БХК, евро-ценностите и ГЕРБ уредиха „Наглите“ на свобода…

Дългата ръка на Българския Хелзинкски Комитет се видя и в предсрочното освобождаване на „Наглите“. Оказва се, че теза именита и обичана от народа организация е участвала в дело в Европейския съд по правата на човека, в което България е осъдена. Осъдена за това, че не осигурявала добри условия за престъпниците в затворите. В резултат – герберите се забързали да изпълнят „европейските ценности“ за защита на бандитите, и прокарали поправки в закона.

Крайният резултат – бандити от група, която ряза уши и пръсти, и отвлече десетки хора за откуп, излизат на свобода. След символично изтърпяно наказание.

Информация за самото дело има на сайта на БХК. Изрично е написано и следното:„Български хелзинкски комитет оказа правна помощ на единия от жалбоподателите и представи становище като трета страна по делото. „
Законови промени са приети в последните дни на 43-то Народно събрание. Те са обнародвани на 7 февруари 2017 г.

С тях се дава възможност на осъдения сам да подаде молба до съда с искане да бъде пуснат на свобода поради „даване на доказателства за своето поправяне“. Дотогава подобно предложение може да прави само затворническата администрация или прокуратурата, но не и самият затворник.

Ивайло Евтимов-Йожи и Любомир Димитров-Гребеца са се възползвали именно от тази нова възможност в НПК.

Промените в закона са довели до още едно „облекчение“ за Наглите – отменено е изискването, според което осъдените за опасен рецидив имат право да излязат на свобода предсрочно само ако им остават не повече от 3 години до края на присъдата и са излежали 2/3 от нея.

Поправката „Наглите“ е внесена от екипа на Министерството на правосъдието – ръководено от Екатерина Захариева, именно заради горепосоченото дело.

Самото дело се нарича „Нешков и др. срещу България“ и е от януари 2015 г. по иск на петима затворници от различни български затвори и прилежащи към тях затворнически общежития. Те се оплакват от изключително лоши условия на живот в затворите – пренаселеност, липса на тоалетни, ограничен достъп до санитарни помещения, наличие на хлебарки и плъхове в килиите на затвора, неадекватна медицинска помощ и др.

ЕСПЧ постановява, че „ако една държава не е в състояние да гарантира, че условията в затворите са в съответствие с изискванията на чл. 3 от Европейската конвенция, тя трябва да се откаже от строгата си наказателна политика или да въведе система от алтернативни средства за наказание“.

Казано по-просто, същата Европа, която ни критикува за съдебната реформа, ни казва да не назакваме престъпниците, ако не можема да осигурим добри условия в затворите.

На България е даден срок от 18 месеца да предвиди мерки, с които да реши проблемите на затворниците. Срокът е изтекъл през декември 2016 г., когато са внесени поправките в НК и НПК, улесняващи условното предсрочно освобождаване.

Така в крайна сметка комбинацията от европейски ценности, местни НПО и гербери, доведе до това дори едни от малкото ефективно осъдени едри престъпници, да се измъкнат. А иначе – ЕС си пише доклади и спонсорира Христо Иванов да бори съдебните пороци…
ГН

http://www.gudelnews.com/2017/06/blog-post_62.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!