Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Стефан Цанев: Думите на Путин за славянската писменост са добре премерени. Вината е в нас, че светът не знае, че тази азбука е българска! (Видео)

„Думите на Владимир Путин за азбуката ни бяха добре премерени, премислени и дипломатични”. Така писателят Стефан Цанев коментира в пред Нова тв изказването на руския президент, което разбуни духовете у нас навръх 24 май. Тогава държавният глава заяви пред македонския си колега Георге Иванов, че славянската писменост е дошла при тях от „македонската земя”. "Азбуката е създадена в Преславската школа и след това Климент я отнася в „македонските земи“, каза Цанев. По онова време тези „македонски земи“ са в границите на българската държава, допълва той.

Според писателя изказването на Путин има за цел да „четка македонците, че те са създатели на азбуката, без да можем ние да протестираме официално“. „Наша е вината, че хората по света не знаят, че тази азбука е създадена от българи – смята Стефан Цанев. – Защото за глаголицата може да се спори – понеже Кирил и Методий не са българи и азбуката е била предназначена за Великоморавия, не за България. Но азбуката, създадена от Климент и Наум в Преслав, е създадена от българи, в България, на нея са написани българските книги и би трябвало да наричаме тази азбука „българска“, а не „кирилица“.

За западния свят „кирилица“ означава руска азбука – който и да те срещне по летища и разбере, че си българин, първата му фраза е една и съща: „Аа, вие, дето пишете с руски букви…“. Затова трябва да я наричаме българска азбука, а не кирилица. Кирилица за Западния свят означава руска азбука", смята Цанев.

Според Цанев сме пропуснали да заявим „кирилицата“ като „българска азбука“ при приемането ни в Европейския съюз. Днес обаче вече е късно да го направим. „Но има една друга възможност – да обявим 24 май за национален празник , с което ние ще кажем на света открито, че честваме нашата писмност – предлага писателят. – Защото вижте какво пише в календара, не знам кой го е дефинирал: „24 май е празник на българската просвета и култура и на славянската писменост“. А което и дете да попитате, ще ви каже, че 24 чай е Ден на българските букви. Това трябва да се предефинира така: „24 май, Ден на българската писменост“. А просветата и културата са следствие.“

http://epicenter.bg/article/Stefan-Tsanev--Dumite-na-Putin-za-slavyanskata-pismenost-sa-dobre-premereni--Video--/128483/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!