Следвайте "Буднаера" в Телеграм

КАБИНЕТЪТ РЕШИ: Въдворяват мигрантите у нас в три областни „анклава“! Хванат ли ги извън тях – следват санкции, неясно какви!

Кандидатите за бежански статут няма да могат да се придвижват свободно из страната – движението им ще бъде ограничено само в три области – София-град, Хасково и Сливен. Ако бъдат хванати извън рамките им, чужденците ще бъдат санкционирани, без да се уточнява как. При повторно нарушение ще бъдат вкарвани в центрове от затворен тип, докато бъде взето решение дали ще получат статут или не, предвижда пуснатото за обществено обсъждане решение на Министерския съвет за определяне на зони на движение. Целта е да се контролира къде се намират чужденците, за да не застрашават националната сигурност.

На чужденците ще се забрани и да се приближават на по-малко от 30 км от границата. Целта е да се спре нелегалното преминаване към Западна Европа. Изключение ще има само в района на с. Пъстрогор, където има бежански лагер и той е в 30-километровата гранична зона. От юли поделението там ще бъде превърнато в затворен лагер и така достъпът до него ще бъде забранен. Кандидат-бежанците в София ще могат да се придвижват на запад към сръбската граница най-много на 5 км от Банкя.

Трите зони на придвижване са определени след анализ дали в тях чужденците ще могат да получат всички нужни грижи – медицински, социални и образование. По неизвестни причини от проекторешението е изпаднало летище София, въпреки че и то е гранична зона и през него минава последният разбит канал за трафик на мигранти.

В четвъртък столичните криминалисти разбиха нелегална схема през летището, която е застрашила непосредствено националната сигурност, според изявления на високопоставени фактори от прокуратурата и МВР.

При съвместна операция са арестувани 6 души, сред които и двама гранични полицаи. Задържани са били и двама организатори чужденци, както и двама мигранти, готови за извеждане от страната. Част от арестите са извършени в четвъртък през нощта на централна софийска улица, като един от задържаните бе оставен да лежи дълго на асфалта. Тв камерите бяха оставени да снимат всичко, включително и от съвсем близо, и всевъзможни следствени действия.

Според прокуратурата и МВР операцията е проведена след сигнал, подаден през април в ДАНС. Веднага след това била проведена работна среща в присъствието на главния прокурор, на която били уточнени детайлите по планираната операция.

За пръв път е засечен нелегален трафик на хора през аерогара София, обяви административният ръководител на спецпрокуратурата Иван Гешев. Той обясни, че се разследват петима гранични полицаи и четирима чужденци.

„Организаторите са двама граждани на Бангладеш, единият от които със статут на постоянно пребиваващ, а другият – с хуманитарен статут. Те са набирали клиентите и изпращали снимките, както и изработените фалшиви документи – лични карти, студeнтски книжки – на граничните полицаи. По този начин служителите са имали предварителна информация за съответните хора, които ще преминат нашата граница, същевременно те подавали данни за полета, часа, на кое гише и при кой граничен полицай трябва да се извърши пропускането“, обясни Гешев.

В много от случаите за целта били отваряни и специални странични гишета, през които нелегалните чужденци преминавали необезпокоявани. Цената за този трафик достигала до 5000 евро на човек само за граничните полицаи. Отделно, в зависимост от сделката, те плащали до 10 000 евро на организаторите на канала, които им осигурявали и място за нощувка у нас. Ставало дума за трафик на чужденци, които пристигат от различни дестинации. Последният задържан бил дошъл от Кипър, но също бил от Бангладеш. Той пристигнал на летище София с нередовни документи и е пропуснат въпреки нередовните документи от съответните гранични полицаи.

При операцията единият от граничните полицаи е задържан с 2000 евро. Открити са печати, документи за самоличност, включително и студентски книжки от Европейския съюз.

„Продължава работата по установяването и на това колко и какви хора са успели да преминат през страната ни през този канал. Не е преувеличено да се каже, че тези престъпления, в този конкретен случай, представляват съществена опасност и застрашават националната сигурност на страната“, заяви прокурорът. „По този изграден канал за трафик на нелегални от Близкия изток през България към Европейския съюз може да бъде преведен всеки“, добави той. Според него преминаването на хора, които са неизвестни на службите, представлява съществен риск за сигурността на България и Европа.

Според шефа на дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР Румен Ганев по случая „ще се вземе отношение и към други служители“, които с бездействието и безучастието си са подпомагали този канал. „Бездействието на ръководни служители показва, че те не са за тези постове“, бе категоричен той и обясни, че в министерството е сформирана работна група със заповед на министър Валентин Радев и главния секретар на МВР, чиято задача е да анализира информацията по разкрития канал с цел предприемане на бързи превантивни мерки за недопускане на подобни престъпни действия.
Част от тези мерки могат да включват и промяна на правилата за обработването на лицата при граничния контрол на летищата, обясни още Ганев. „Тези деяния за мен са заплаха за националната сигурност. В тази ситуация, когато в Европа се случват събития, трагедии, определени служители, които, заслепени от алчност, жертват сигурността на всички нас – ще бъдем безкомпромисни“, добави той.
СЕГА
http://www.segabg.com/article.php?id=856293 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!