Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Абитуриент хайдутин на бала с кон и чета (ВИДЕО)

kotelnews.com

В хайдушки одежди, препасал чифте пищови и възседнал расов жребец, абитуриент от НУФИ „Ф.Кутев” в Котел предизвика национален фурор с уникалното си явяване на своя абитуриентски бал.

Пред репортер на KOTELNEWS патриотично настроеният Ивайло Стефанов сподели, че от дълго време обмислял идеята си воден от желанието да бъде наистина оригинален, но в стил автентично и българско.

Да покаже на всички останали, че на бала си облечен в национална носия може да бъдеш истински българин.

С нескрита гордост и вълнение пред камерата на KOTELNEWS майката на Ивайло разказа и подробности около организацията на този уникален бал.

Ивайло е родом от Павел Баня, закърмен с идеите на патриотизма и любовта към фолклора.

Едва на година и седем месеца, той вече е в кукерска носия.

Рано се появява и увлечението към гайдата, която го води и като ученик в храма на българския фолклор и съкровищница на националните традиции-националното училище за фолклорни изкуства Филип Кутев, което само след няколко дни ще чества своят 50 годишен юбилей.

Днес финализирал своята мечта да бъде негов възпитаник със специалност гайда, синът й иска да остави незабравим спомен от своето завършване.

Да остави ярка българска диря пример за следващите випуски.

Носител на няколко поредни награди и стипендии на министерството на културата, лауреат на не един конкурс и надсвирване, Ивайло прави горди и щастливи не само своите родители, но и големият си род и приятели, които в днешния паметен ден са дошли в града на Раковски облечени в носии, за да се превъплътят като четници, предвождани от абитуриента в ролята на хайдутин.

Може да прозвучи нескромно, продължава майката, но това е дете, което истински милее за българското.

Ако има достатъчно родители като нас, които да подкрепят така своите деца и да ги насърчават в желанието им за опазване на българщината, въпросът ще я имали България никога няма да възниква.

Това гарантира, че ще ни има, че българския дух ще бъде вечно жив.

За да се случва всичко това неминуем фактор е и фолклорното училище в Котел.

Това е школа, която създава истински българи. Пред Вашата камера искам и да благодаря на собствениците на конна база Сливен, които любезно откликнаха на молбата ни и осигуриха този красив жребец, за да се осъществи мечтата на Ивайло.

Считам, че и те са изключителни родолюбци и патриоти.

На въпрос от репортера на медията, тази идея ще лишили от възможността абитуриента да мине със своя дама, майка му обясни, че отколешно желание е било синът и да мине в днешния сценарий заедно с батко си, като вехти хайдути.

В заключение акцент беше направен и върху автентичната презраменна торба, на която е извезано в трите цвята БЪЛГАРИЯ.

В близката борова гора намираща се на метри от националното училище, четата беше разпънала софра с погачи и тежки мезета.

Докато байряктара развяваше знамето на четата с лика на Ботев, песен за балканджи Йово отекваше сред старите борове.

Мъжко хоро навиваше пружините на онази машина на времето, която за миг смени епохата, връщайки ни в онези дни заради, които днес ни има и гордо свободни се зовем БЪЛГАРИ.

По традиция абитуриентския бал на музикалното училище в Котел се провежда на 25-ти май, ден след бала на градската гимназия.

След пищния парад на автомобили отправили се към центъра на Котел, Ивайло яздейки своя кон следван от своята чета премина триумфално през главните улици на възрожденския град събиращ искрените аплодисменти на котленци.

Стъпвайки на гранитните павета на площада носещ името „Възраждане” конникът се отправи към самия център, където е и паметника на великия син на Котел и България – Георги Раковски.

Хилядното множество събрало се по традиция да изпрати абитуриентите, изпадна в емоционален фурор ставайки свидетел на приятната изненада организирана от Ивайло. Всички абитуриенти поднесоха цветя пред паметника на Раковски, а в последващото кратко дефиле демонстрираха своите бални тоалети. 

 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!