Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„История на славните Българи“ – бранител на българската история и образование

След повече от едногодишни творчески усилия, екипът ни е готов да зарадва децата и техните родители с увлекателно и богато илюстровано издание, разказващо за древната българска история. „История на славните българи“ е занимателно четиво за деца и възрастни, което си поставя задачата да въвлече подрастващите в едно интригуващо пътешествие чрез събития и факти, разкриващи малко познатата за децата, дори и за възрастните, древна българска история. „История на славните българи“ е продължение на поредицата образователни проекти на „Сдружение Азбукари“, които се превърнаха в харесвана от педагозите, децата и родителите линия на иновация в образованието, съчетаваща модерния подход на играта със знанието, заредена с интригуващо и достъпно поднесено съдържание. Бихме искали да дадем повече яснота на децата, от най-малките до най-големите, кои са българите далеч преди 681 година и какво казват новите открития на съвременните историци, свързани с хилядолетната древна българска история. Твърде неясна остава за децата тази материя, което ги въвлича в пагубна тенденция да не познават миналото си и с това да бъдат лишени от самочувствие, като попадат в недостиг на знание, какво се е случвало по земите ни хиляди години преди вкоренената за началото на величието на Родината ни – 681 г. Децата четат доста остарели и неадекватни към последните генетични изследвания догматични разбирания. Ето защо екипът ни се постара да създаде проект, който да освети представата на децата и родителите, че България е древна държава, за която мнозина учени у нас и по света твърдят съвсем аргументирано, че е люлка на съвременната цивилизация.
Ролята на „История на славните българи“ е да покаже, че имаме основание да бъдем горд народ с постиженията си и да помогнем на децата да повдигнат пердето на заблудите, да осветим умозрението, за да видят един свят на древни герои и личности, които са оставили своя отпечатък в миналото, трасирайки пътя в настоящето, за да завещаят на поколенията българи безценно знание. Все повече ставаме свидетели на разкрития, твърдения, подкрепени с безспорни факти на наши и световни учени, които сякаш остават умишлено пренебрегвани или стават жертва на контрапродуктивен инат, който отказва да приеме, че макар и отлично прикривана и унищожавана, съкровищницата на българската история пази масивна информация, която затвърждава все повече първите опити на ревизионистите от десетилетия наред да докажат, че България е дала много на света и че българското (тракийското) културно наследство е неизчерпаем доставчик не само на култура, археология, артефакти и знание, но е доказателство за познание в науки, които и днес изумяват учените, историците и експертите, дори представители на ЮНЕСКО. Не е ли време да признаем на децата публично, че преди близо 10 000 години е процъфтявала първата съвременна цивилизация, за която редица учени, та дори и бащата на историята Херодот, описва като древен и многочислен. България е била водеща от древността, българските държави винаги са били носител на култура и богато познание! Не е тайна, че богомилството, едно чисто българско учение, заредено с невероятна чистота, дава началото на европейския Ренесанс! България е водеща в Европа, докато не е смазана от османския ботуш и подложена на верски, културен и физически геноцид. Оцелява, преминава през едно истинско Възраждане и се ражда отново, като феникс от пепелта!
Българският дух е водещ! Ето защо, за да възпитаме децата в Родолюбие и отношение към Родината си, те трябва да имат не само голо самочувствие, породено от изкушенията на комерсиалния свят, а базирано на морални и човешки принципи, предавани от българин на българин, за да се запази това, за което сме призвани да се погрижим и днес.
„История на славните българи“ е урок по родолюбие!
Урок, които достъпно иска да предаде факти и знание, за да увери читателите, че народ без минало е народ без корен, няма бъдеще. Ето защо ролята на „История на славните българи“ е да помогне на децата да формират представи за далечни времена, да ги накара да прескачат мисловно в пространства и епохи, дори да фантазират и да проектират себе си в личности и периоди на нашето древно съществуване, за да съпреживяват и да изпитват емоции, които само въображението може да им даде. „История на славните българи“ е четиво, което разказва за най-старото земеделие в Европа; най-ранната каменна архитектура на Стария континент; най-ранната металургия на медта и златото; най-древната в Европа солодобивна индустрия; най-старото в света обработено злато; най-ранният добив и обработката на полускъпоценни минерали; първата писменост, предшестваща с около 2000 години другите системи за писане; първите в света стандартни единици за измерване; най-ранните в Европа центрове от градски тип с развита жилищна и обществена архитектура; първите портрети – реалистични човешки изображения с индивидуални черти. Най-старата човешка цивилизация се е зародила преди повече от 8 хилядолетия в района около Черно море и долното течение на Дунав и е процъфтявала по нашите земи.
Провокирани сме да издадем това луксозно четиво с богати илюстрации, за да покажем на света, че ние сме дали повече от това, което той знае, поради обективни и субективни обстоятелства, и е време да получим признание, което сами е нужно да извоювам. Време е да престанем да бъдем невзрачни и незначителни и да открием истината за древната българска история. В тази връзка „История на славните българи“ ще въведе читателите – децата и родителите в света на траките, за да им разкаже, че траките и българите са един и същ народ, и че последните генетични изследвания доказаха безспорната връзка на българите с този факт. В тази връзка добавяме и уникалното признание, което направи генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Талеб Рифай у нас.

„Аз съм от поколението, което е чувало много истории за Спартак, не знаех, че той е българин. Трябва да го заявите на висок глас – Спартак е българин. Що се отнася до траките – имате фантастична възможност. Целият свят знае за гърците, египтяните, римляните, инките, маите, но малко хора обаче знаят за вашето местно население. Това, което имате, е златна възможност. Никой друг не може да има претенции към това културно наследство, освен вас. Историите са забележителни. Вие сте едно от най-важните народи в световната история“, заяви Рифай и добави, че България трябва да подчертава стойността на историята си, за да привлече вниманието на света.
Книжката „История на славните българи“ е придружена и с диск, носител на специално създадена за проекта фолклорна песен, посветена на Аспарух и българските предводители, без които нито едно общество не би се движило напред. Песента се изпълнява от Веселин Василев. Предвиждаме да я направим популярна в различни среди, като целта е да бъде част от ежедневието на децата в училище, по време на обучение по народни танци в училище и в частни клубове за обучение по народни танци, хоротеки и др.
„История на славните българи“ не е просто проект за издигане на националното самочувствие, който ще прослави днес, утре и вовеки веков Величието на България! Наследството, което ще завещаем на Родината и ще предадем в ръцете на българските деца, Е КАУЗА!
„История на славните българи“ е продължение на книжовното и просветителско дело, в духа на неуморния порив към знанието, цивилизационното развитие и културната стойност на живота на предците преди нас, за да я има БЪЛГАРИЯ!
„История на славните българи“ е патриотичен щит на българщината!
Всяко начинание се нуждае от добронамерени подстрекатели или казано иначе – филантропи. Без активната им ангажираност „История на славните българи“ нямаше да Ви интригува така живо, както се случва в момента! Разбира се, Азбукари направиха подвиг! Екипът на Азбукари се погрижи и направи всичко по силите си да осъществи този проект, като избра съмишленици, творци и безспорни професионалисти, които не пестиха нито труд, нито време, нито знание, нито вдъхновение, нито емоция, за да новородим книжнината на българските букви и историята.
Изказваме голямо благодаря на Павел Серафимов, с когото направихме чудесен отбор, за да преодолеем страховете и да се втурнем в бурните води, за да покажем, че всеки опит да се заличи могъществото на българската история, всяка стъпка да се омаловажи историческата истина за Родината ни, всяко недобросъвестно усилие, децата да получават знание от „книги“ без съдържание и дух, ще бъде възнаградено подобаващо с дело на единението, което ще покаже истината и ще вдъхновява българския народ да бъде горд по право и чест с дедите си!
Благодарим на фотографите Асен Великов и Евгени Динев. Асен изпълни страниците на „История на славните българи“ с красотата на българина, българката и българчето. Всички те са облечени в народни носии и представят на света така красивото и омайно лице на България! Евгени Динев пък аплодира с таланта си необятността на българската природа. Онази жива природна сила, която ни остава без дъх и ни мотивира да поискаме и пак, и пак, и пак, и след 100 години отново да бъдем тук в България.
Благодарим и на фолклорния изпълнител Веселин Василев и екипа му, които създадоха уникалната песен „Аспарух“. Музикалният диск придружава „История на славните българи“ и ще забавлява хората, които държат на традициите и имат вкус към народната музика. Песента „Аспарух“ ще се играе по сборове и седенки, докато я слушат моми и момци, и юнаци по планините и мъже в хладни механи: какви е деца раждала, раждала, ражда и сега българска майка юнашка; какви е момци хранила, хранила, храни и днеска нашата земя хубава!
Подкрепа за осъществяването на този проект оказаха и д-р Милен Врабевски, основател и председател на Фондация Българска Памет, Трежър България и други дарители.
И така, искаме да Ви поканим да бъдете наши партньори в популяризирането на новия образователен проект „История на славните българи“, като желаем да открехнем вратата на свободата на знанието и да се освободим от догмите на непросветеността, за да придобият децата повече самочувствие и гордост за миналото си, което да им дава познание за бъдещи успехи и равносметка кои са грешките, които не бива да се повтарят. Древната история на България е онова, което може да изведе страната ни напред във всеки един смисъл – образование, туризъм, икономика. Вярваме, че сме Ви заинтригували с това предложение и ще бъдем щастливи да го реализираме заедно.
Признание и на съмишлениците, които показаха, че можем да изпълним със смисъл думата ЕДИНЕНИЕ! Защото от древни времена честта дори на един българин е проекция на достойнството на народа му – ЕДИН_Е_НИЕ. Нека всички се стремим днес да сме по-добра версия на себе си от вчера. България над всичко и всеки!
Благодарим Ви, че направихме едно добро за бъдещето на децата и България! 2017 г. ще бъде творческа и позитивна. Тя ще освети хоризонта на България за нейното по – щастливо, по – успешно и по – красиво бъдеще, посветено на децата, които заслужават истината и по – добър живот! Благодарим на всички Ви, че ни повярвахте!
Повече информация за „История на славните българи“ може да откриете на azbukari.org/istoria

Цвета Кирилова, Сдружение Азбукари 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!