Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Вкарват ни насила в Еврозоната, после правим „евроармия“ и край с България…

Европейската комисия ще представи следващата седмица предложение, което ще направи примамливо приемането на единната валута за всички страни от съюза, които все още са извън еврозоната. Това съобщи в Брюксел еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси, цитиран от в-к „Дневник“.

Според „Ройтерс“ това е част от усилията да бъде сплотена преди началото на преговорите за Брекзит групата ЕС-27 – държавите, които ще останат след напускането на Великобритания.

Агенцията допълва, че предложението ще се съдържа в очертаването на бъдещето на еврозоната. То ще е част от по-широк план на Еврокомисията за реформиране на съюза след Брекзит и сред прилив на евроскептични настроения.

Всъщност обаче, реалната цел е очевидна – имперско строителство. Еврозоната фактически поробва всичките и членове, като превръща спестяванията на населението в заложник. Ако някой тръгне да излиза, или ако поиска независимост, веднага му предизвикват банкова криза, и го оставят без пари. Доколкото единственият източник на пари е ЕЦБ, то всички държави стават зависими от нея.

Държава със собствена валута, от друга страна, е по-гъвкава. Тя би могла сама да изплати най-малкото депозитите, които са в тази валута (напр. лев), защото може сама да я емитира. Това не е задължително да предизвика инфлация, защото може да се разтегли във времето. Но ако нямаш своя валута, не можеш да печаташ пари, съответно – спестителите фалират. С това заложничество, ЕС по същество държи „за шията“ всички членки на Еврозоната. Те нямат право дори да обявят фалит, и да се очистят, което е стандартното решение на капитализма. Вместо това ги обричат на вечна агония (напр. Гърция).

„Ще се опитаме да изработим рамка, която да е толкова привлекателна, че да е – както казват във филмите – „предложение, което не можеш да откажеш“. Така Московиси отговори на въпроси на журналисти за подробности за неговата инициатива „за приключване на икономическия и монетарен съюз до 2025 г.“ Според него след Брекзит икономиката на ЕС ще бъде още по-силно доминирана от еврозоната и това би трябвало да е мотив към онези извън нея да се присъединят.

Всички страни от ЕС, с изключение на Великобритания и Дания, са задължени да приемат еврото, но не е фиксиран срокът, в който те трябва да се откажат от националната си валута. Московиси изтъкна, че всяка държава трябва да се движи към единната валута със собствено темпо, както и че Еврокомисията няма нито правомощията, нито желанието да принуждава, когото и да е да направи това в определен срок. Затова той предпочита да говори за примамливи предложения, вместо за настояване за по-бързо движение към еврото.

В страните извън еврозоната общественото мнение по-често е против раздялата с националната валута. В Полша – най-голямата икономика от Източна Европа, 57% са срещу еврото, показа проучване на „Евробарометър“, публикувано през декември.

Несъгласните доминират още в Чехия, Швеция, Дания и България, докато в полза на еврото се изказват в Унгария, Хърватия и Румъния.

Сега ще ни дадат „подсладители“, за да подадем сами молба за членство. ЕС винаги така прави – окупира като го представя като твое собствено желание. Самото ни влизане в съюза беше чиста окупация и плячкосване на държавата ни, но външно изглеждаше, че ние сами се натискаме. Това става именно чрез лицемерни словесни конструкции, и чрез подкупен елит, който уж от наше име, да изпълни волята на империята.

След като приключи насилственото въвеждане на еврото, остава само създаването на единната европейска армия. След това с националните държави ще е свършено. Т.е. ще станат просто имена на провинции. / ГН 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!