Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тръмп обърна палачинката: Няма такова нещо като Радикален Ислям! Саудитска Арабия е най-добрия ни съюзник!

До неотдавна една от най-тежките нападки на опозицията в САЩ срещу Доналд Тръмп беше обвинението в ислямофобия. Тръмп бе подложен на ожесточена критика заради предложението си да се забрани на мюсюлмани от „нестабилни държави“ да посещават САЩ. Но точно заради това му предложение консервативните избиратели на Републиканската партия го предпочетоха за президент пред доста по-умерените му вътрешнопартийни конкуренти Тед Круз, Марко Рубио, Джон Касич и др.

Само няколко месеца след като пое кормилото на властта, новият президент на САЩ изненада всички, като направи първото си официално посещение извън страната в Саудитска Арабия. Изненада ги и с действията и изказванията си там. Същият този Доналд Тръмп, който преди време каза, че Саудитска Арабия има пръст в атентата на 11 септември, сега подписа договор със саудитите за продажба на оръжие, на стойност 110 милиарда долара. При това тази колосална сума е само началото. До края на мандата му САЩ ще продадат на саудитите оръжие за общо 350 милиарда долара! За да добият читателите представа, ще кажа, че едногодишните военни бюджети на Русия и Китай събрани заедно дори не се доближават до тази космическа сума.

Най-тоталитарната, репресивна и жестока страна в света Саудитска арабия бива третирана от САЩ като техен първокласен съюзник. За сравнение, уж демократична и силно васална България, която съобразява всяко свое решение и действие с американската външна политика, не е получила от САЩ абсолютно НИЩО за въоръжените си сили. България прати войниците си в Ирак и Афганистан, предостави територията си за две бази на САЩ…, но в замяна получи от янките само съвети и „препоръки“, които силно наподобяват безапелационни заповеди. От друга страна, кралството на династията Сауд е известно с това, че спонсорира тероризма в цялата ислямска дъга. Нещо повече, Осама бин Ладен до последно си остана саудитски гражданин, а мнозина от ланшните му спонсори бяха сред посрещачите на Тръмп онзи ден на летището в Рияд. И как награждава „ислямофобът“ Тръмп саудитите? С оръжие за сума, която е равностойна на брутният вътрешен продукт на половината страни от ЕС взети заедно.

От Рияд Тръмп направи и няколко изказвания за тероризма. В нито едно от тях обаче той не спомена „ислямски тероризъм“ или „ислямизъм“. Нима за няколко месеца президентът – милиардер е преживял невъобразим катарзис?

Лицемерието Тръмпово обаче не се изчерпва само с това. Още преди да се кандидатира за президент, Тръмп обясняваше по всички телевизии, че САЩ не трябва да подкрепят сирийските бунтовници, които се бият срещу Асад, най-малкото, защото не се знае с кои терористични групировки са свързани те. Този яростен критик на неадекватната външна политика на Обама и Клинтън, сега направи всичко онова, което толкова време заклеймяваше! Удари Башар Асад, въпреки че само преди 1 година беше казал, че подкрепяният от Русия Асад е единственият враг на терористите, заедно с кюрдите.

И сега поредната подлост на Доналд Тръмп е именно оръжейната сделка със Саудитска Арабия, която както е известно финансира сирийските „умерени“ главорези и всякакви други „демократични“ убийци на християни, кюрди и алавити. Дори либералните инфантили от Демократическата партия в Америка се възмутиха, въпреки че тяхната партия е направила не една услуга на саудитите. Ето какво каза сенатора от Демократическата партия, Крис Мърфи:

„Изглежда администрацията на Тръмп силно разчита и делегира огромни права на страната, в която най-много се нарушават човешките права, да наложи мир и стабилност в Близкия изток. Оръжейната сделка със саудитите е ужасна идея.“

Анализатори заявиха възмутено, че дори Обама не е правил такива щедри сделки със Саудитска Арабия. Въпреки че по време на неговото президентство за своята политика в Близкия изток САЩ разчитаха основно на Рияд и Катар.
А най-нелепото е в ситуацията е, че именно от Рияд, Тръмп призова мюсюлманските страни да формират коалиция за побеждаване на екстремизма.

Представяте ли си как саудитските принцове, които всяка година пръскат стотици милиарди долари по отрочетата си Ал-Кайда, Ал-Нусра, Ислямска държава и дори Боко Харам, повеждат коалиция срещу ислямския екстремизъм?

Настоящата колосална оръжейна сделка има и друго значение. С нея Тръмп непряко удря по Иран, тъй като този огромен арсенал, който саудитите ще получат, те ще използват на първо място за войната си в Йемен, където про-саудитски ислямистки групи се бият с про-ирански настроените шиити хути. Трябва да отдадем дължимото на хутите, които не само, че удържаха на свръх-модерната и добре финансирана саудитска армия (която има 3-тият най-голям военен бюджет в света), но и успяха да завземат 6 % от територията на Саудитското кралство, а само дни преди Тръмп да кацне в Рияд, удариха столицата на саудитите с ракети. Въпреки геройчният си отпор, хутите нямат шанс срещу огромната, добре финансирана и ултра-модерно въоръжена саудитска военна машина. След тази оръжейна сделка пък шансовете им за оцеляване вече граничат с нулата. Това е известно, както в Техеран, така и в Москва и Пекин.
При всички положения обаче, ако Тръмп въоръжава саудитите, то Иран и Русия ще помогнат на зле въоръжените и малочислени хути. Всичко това ще доведе до допълнителна ескалация на конфликта, и стопанинът на Белия дом го знае много добре. Вместо да бъде посредник между двете враждуващи страни и да ги принуди да сключат компромисен мир, Тръмп дава на саудитите още по-смазващ военен превес, което от своя страна ще принуди Москва и Техеран да вземат решителни мерки в защита на хутите. Дали това не е част от по-голямата стратегия на Вашингтонският „Deep State” (б-р. Така се нарича държавата в държавата, която ЦРУ и неоконите са изградили в САЩ) за допълнително въвличане на Русия в Близкия изток? Твърде възможно. Да не забравяме, че през 80-те години със задружни усилия, САЩ и Саудитска Арабия въвлякоха СССР в кървава, безплодна и скъпа война в Афганистан, която в немалка степен изигра роля за сгромолясването на червения източен колос.

С настоящата оръжейна сделка Тръмп тотално заличи обещанията от предизборната си платформа не само относно исляма и ислямският тероризъм, но и за отношенията между САЩ и Русия. Защото Той беше човекът, който най-официално и публично обещаваше, че Вашингтон и Москва ще станат партньори в борбата срещу тероризма. Сега обаче го виждаме да въоръжава най-големите спонсори на екстремизма в целия арабски регион, които чрез прокситата си продължават да воюват срещу Русия и съюзниците й в региона Сирия, Ирак и Иран. Skandalno.net

Автор: Симеон Миланов, Skandalno.net 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!