Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Американският Холокост срещу индианците

Експанзията на Хитлер и южноафриканският апартейд са детска игра в сравнение с геноцида срещу индианците.

Американският холокост срещу индианците е най-продължителният в човешката история. Ликвидирани са 95 милиона индианци от 114 милиона в САЩ и Канада.

Хитлеровата концепция за концентрационните лагери се дължи на изучаването на опита на САЩ. Той се възхищавал на лагерите за бури в Южна Африка и за индианци на Дивия Запад и често в близкото си обкръжение хвалел колко ефективно било унищожавано коренното население в Америка. Американските индианци имат най-високо ниво на смърт в света, макар че главните им убийци били едрата шарка, морбили, грипът, коклюшът, дифтерията, бубонната чума, холерата, скарлатината и др., които били пренесени в САЩ от европейските колонизатори.

Терминът „геноцид“ произлиза от латинската дума „генос“, която се превежда като „раса, племе“, и „цид“ – в превод – „убийство“. Буквално геноцид означава унищожаване или изтребване на цяло племе или народ. Генералната Асамблея на ООН приема този термин през 1946 г. Член втори в Конвенцията посочва пет вида дейности, които са насочени срещу конкретна национална, етническа, расова или религиозна група, които се смятат за геноцид:

1. Убийство на членове от тази група;
2. Причиняване на сериозни телесни увреждания или умствени разстройства на членове от тази група;
3. Умишлено създаване на такива жизнени условия за тази група, които са насочени към физическото й унищожение, частично или изцяло;
4. Мерки, които са насочени към предотвратяване на раждането на деца в тази група;
5. Насилствено предаване на деца от тази група на друга група.

Правителството на САЩ отказва да ратифицира конвенцията на ООН за геноцида и това не е случайно, защото много аспекти от него са реализирани срещу индианците в Северна Америка: масово изтребление, биологични войни, принудително изселване. от родните места, лишаване от свобода, внедряване на ценности, различни от коренните, принудителна стерилизация на местни жени, забрана за извършване на религиозни обреди и др.

До Колумб Щатите населявали повече от 12 милиона души. След четири века населението било съкратено до 237 хиляди. Когато Колумб се върнал през 1493 г. започнал да осъществява политиката на вземане в робство и масово изтребление на населението в Карибския басейн. За три години били унищожени пет милиона души. След 50 години в испанските архиви било отбелязано наличието само на 200 хиляди индианци. Лас Касас – най-важният историк на Колумбовата ера, съобщава за ужасни актове, извършвани от испанските колонисти над коренните народи, включително обесвания, изгаряне, разчленяване на деца на парчета и хранене на кучета с тях – списъкът със зверствата е внушителен. След Колумб създадените Съединени Щати продължават същата политика: масови убийства, унищожаване на цели селища и скалпиране на пленени, прилагане на биологично оръжие. Британските агенти раздавали на племената одеяла, които умишлено били заразени с едра шарка.

Принудително изселване
След американската революция САЩ започват политика на насилствено изселване. на американски индианци. Според договор от 1784 г., сключен във Форт Стансикс, ирокезите били задължени да отстъпят земите си в Западен Ню Йорк и Пенсилвания. Много ирокези се преселили в Канада; племето бързо се стопило през последните десетилетия на 18 век.
През 1830 г. започнало изселването на индианци. Пет цивилизовани племена – чокто, крикс, чикасави, чероки и семиноли, станали печално известни с този процес. През 1838 г. племето чероки било изселено насила. Повече от 100 хиляди американски индианци пресекли река Мисисипи, напускайки родните си земи, отнети от белите колонизатори.

Принудителна асимилация
Европейците се смятат за носители на висока култура и огнище на цивилизацията. Колониалният мироглед дели реалността на добро и зло, на тяло и дух, на човек и природа, на културен европеец и примитивен дивак. Американските индианци не изповядват такъв дуализъм. Те смятат, че някаква невидима сила, мощен дух, пронизва цялата Вселена и осъществява цикъла на раждането и смъртта на всичко живо. Повечето американски индианци вярват в универсалния дух, в свръхестествените качества на животните, небесните тела и геологически образувания, годишните времена, починалите прадеди. Индианците приели завоюването на земите им като необходимото зло, което им дава морално съзнание, което може да поправи тяхната аморалност. Така конкистадорите, нахлули на земите на индианците, които се стремели да разширят империята, да натрупат съкровища, земи и евтина работна сила, се оказали носители на спасението за местните езичници.

Колонизацията не само физически изтребва индианците, тя ги унищожава и духовно. На практика с физическото унищожаване на цели племена се провежда стратегията за асимилация. на индианските деца. Те били изпращани в затвора и там насилствено им внушавали християнските ценности и ги принуждавали да вършат тежък физически труд. Така постепенно те забравяли родния си език и се превръщали в чужди в собствения си свят и в света на белия човек. Те не можели да се влеят в нито една култура.

Принудителното внедряване на колониално мислене в умовете на децата на американските индианци служело като средство за нарушаване на процеса на предаването на културните ценности между поколенията, то било културен геноцид.

*Стерилизация
В средата на 70-те стана известен фактът, че 75% от индианските жени подписали форми за съгласие за стерилизация, без да разбират що за операция извършват с тях. Разследващ журналист установил, че индианските здравни служби стерилизирали по 3 хиляди индиански жени годишно.

Американските индианци се чувствали комфортно сред природата. За тях околната среда е свещена, с космическо значение, рай за всичките форми на живот и тя е достойна за защита и дори за поклонение. Тя е майка, която дава живот, и изисква грижа. Отношението на европейците към земята е друго. Тя е бездушен материал, който може да се манипулира и променя по желанието на човека.

Холокостът срещу северноамериканските индианци е по-страшен от апартейда в Южна Африка и геноцида срещу евреите по времето на Втората световна война. За разлика от следвоенна Германия, Северна Америка отказа да признае геноцида срещу индианците.

Европейската колонизация на Америка завинаги променя живота и културата на коренните американци. През 15-19 век техните селища са разорени, народите са изтребени или поробени. Първата група американски индианци, с които се сблъскал Колумб, са 250 хиляди араваки от Хаити, които били поробени. Колонизаторите не смятали индианците за човешки същества.

Издателство „Распер“ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!