Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Паднаха 460 лв. минимална заплата – къде ми е куфара?

Със свое решение от 17.05.2017 г. Върховният административен съд (ВАС) отмени Постановление на Министерски съвет  (МС) № 22/26.01.2017 г., с което се определи минимална работна заплата за 2017 г. в размер на 460 лв.
Делото се образува по повод на жалба  на четири представителни на национално равнище работодателски организации (Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България).
В жалбата бяха изложени аргументи за нарушаване на законовата процедура, тъй като цитираното   постановление е прието  от МС без предварителното обсъждане на проекта (в предвидените нормативни срокове) с представителните работодателски организации. Иначе казано, съдът, който при това е доминиран от ГЕРБ, е преценил, че това си е чиста проба административен произвол. Защо?

Чисто математическата и икономическата логика е, че няма как кабинетът Борисов силово да налага 10% скок на минималната заплата, която обаче няма да плаща той, а бизнесът. Особено за производствения сектор, където нашите предприятия вземат с центове разлика поръчките от Китай и Турция, това е гибелна стъпка. Няма как икономиката да расте с 3%, а доходът - с 10%. В противен случай се стига до пукане на балони, а ние едва преминахме през кризата от 2009-2016 г.

http://19min.bg/news/8/88852.html#88852 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!