Следвайте "Буднаера" в Телеграм

16 руски спецназовци срещу 300 талибани

Историята на руския отряд от 16 човека от Силите за специални операции на въоръжените сили на Руската федерация, влезли в открит бой с 300 талибани в провинция Алепо, които в навечерието на 9 май бяха наградени от президента Путин и на чийто командир бе присвоен в Кремъл орден „Герой на Русия“

„ТРЕТЬЯ МИРОВАЯ ВОЙНА”, 10 май 2017 г.

ГЕРОИ НА НАШЕТО ВРЕМЕ

Четиримата млади офицери в парадна униформа не привличаха по никакъв начин вниманието на минувачите по „Фрунзенская набережная” в Москва. В Деня на Победата традиционно много са в столицата хората във военна униформа, очакващи наградите си. Гладко избръснати лица, чисти открити погледи, пружинираща армейска походка… Те се доближиха към паметника на героите от филма „Офицери” пред Националния център за отбрана, положиха цветя и отдавайки чест, поднесоха своето воинско приветствие към бронзовите прототипи на героите от миналото. Група младежи, дочакали своя ред, радостно наобиколиха монумента и си устроиха фотосесия за спомен. Ако ли знаеха, че на само две крачки от тях стоят истински живи герои от настоящото време, със сигурност не биха им позволили да си тръгнат без селфита. И тъкмо за тези като двамата подполковника и двамата капитани Владимир Путин каза в речта си на Парада на Победата:

„Ние чувстваме кръвно, пронизващо родство с поколенията герои и победители. И обръщайки се към тях, ще кажа: ние никога няма да ви посрамим. Руският войник и днес, както във всички времена, проявявайки мъжество и героизъм, е готов на всякакъв подвиг. Такива воини има и днес, тук, в парадните разчети на Червения площад в Москва. Страната ни се гордее с вас!”

За съжаление обаче, невинаги е възможно да бъдат казани пълните имена на тези герои. А и селфи те най-вероятно щяха да откажат. Даниил, Евгений, Роман и Вячеслав – офицери от Силите за специални операции (ССО), елитът на въоръжените сили на Русия. В навечерието на 9 май 2017 г. Президентът подписа Указ за награждаването им с най-високите държавни награди. Подполковник Даниил като командир на отряда, бе удостоен със званието „Герой на Русия”.

Винаги ме е поразявала скромността, с която истинските герои разказват за своите подвизи. Един вид, нищо особено, просто обикновена работа…

„ПОЛЗОТВОРНО ПОРАБОТИХМЕ”

-Беше стандартен ден, рутина, – свива рамене Даниил.

-Постъпваше информация за това, че в един от районите на провинция Алепо в Сирия са зачестили атаките на талибани от „Джебхат ан-Нусра” срещу отбранителните позиции на правителствените сили, – спомня си подполковник Евгений. – Получихме задача да се придвижим към този район, за да проведем разузнаване, да прецизираме местата на съсредоточаване на терористите и техниката им, за да ги наведем като цели на нашата авиация. Развърнахме се, започнахме да работим.

Отрядът от руския спецназ в състав от 16 човека, намирайки се недалеч от фронтовата линия, маркирала здания, в които се укрива противникът, негови опорни пунктове, бронирана техника, складове с боеприпаси, маршрути на придвижването им. Цялата информация със съответните координати бойците оперативно предавали в щаба и коригирали въздушните удари. С помощта на авиацията били унищожени три танка, една батарея РСЗО /реактивна система за залпов огън, б.пр./, самоделни пускови установки и два склада на талибаните.

-В общи линии, ползотворно поработихме, – подсмихва се Евгений. – Но в едно прекрасно утро обаче, всичко изведнъж рязко ескалира. Започна масиран обстрел на позициите ни. Използваха реактивни установки „Град”, минохвъргачки, артилерия, танков обстрел.

РАЗУЗНАВАЧИТЕ ОТБИЛИ 4 АТАКИ НА ДЖИХАДИСТИТЕ. НАЛОЖИЛО СЕ ДА БЯГАТ

Сирийските войски заради възникналата неразбория между подразделенията се изтеглили. Подполковник Даниил взема решение да останат сами на предната линия.

-Наш БПЛА /дрон, безпилотен летателен апарат, б.пр./ откри шахид-мобил /МПС, натъпкано с взрив, управлявано от смъртник-камикадзе /шахид/, б.пр./, придвижващ се към нашите позиции, – продължава разказа си Даниил. Но нашите опитни стрелци-птурщики /ПТУР-противотанкова управляема ракета, б.пр./ в отряда ги нацелиха съвсем навреме. Минираната машина се взриви, без дори да ни доближи.

Птурщиките – това е отделение в състава на отряда, чийто бойци са специализирани в противотанковите управляеми ракети /ПТУР/. Командирът на отделението, капитан Роман, пояснява сирийската специфика на работа.

-За да стане ясно, пред шахид-мобила върви булдозер, обшит с 3-4 слоя стоманени листове, между които е насипан пясък. Пряко попадение, нанесено от стандартен противотанков гранатомет РПГ-7 не причинява особени повреди на такава машина. А зад нея е вече натъпканата с взрив машина. По правило тези машини са БМП-1. Заехме позиция на десния фланг, нашият стрелец на ПТУР «Корнет» още с първата ракета удари БМП-то. Взривът беше с такава сила, че извади от строя и движещия се пред него булдозер! След това се наложи обаче веднага да сменяваме позицията ни. Противникът разполагаше с голямо количество ПТРК /противотанкови ракетни комплекси/, основно, чуждестранно производство. След изстрелите ни, на всеки 30-40 секунди долиташе ракета от тяхната страна. Наложи се да поизбягаме . През следващия половин час успяхме да унищожим един танк, работещ от съседната височина по нашия отряд. И трябва да им отдадем дължимото, другарите срещу нас далеч не са прости. Не се задържаха дълго на една позиция. За да унищожим танкът им ни се наложи малко да се поизпотим. А с настъпването на вечерта унищожихме и зенитната им установка ЗУ-23, монтирана на пикап. Отделно едно голямо „благодаря” на нашия комплекс „Корнет”, който за пореден път се прояви откъм най-добрата си страна.

През този ден, малкият отряд от руските Сили за специални операции, успешно отбива четири атаки на терористите. При това, по най-скромни оценки, броят на настъпващите срещу тях талибани е възлизал на около 300 души.

-При това, това бяха отлично подготвени хора, – уверен е подполковник Даниил. – Вече впоследствие, в хода на огледите се изясни, че джихадистите са били отлично екипирани и въоръжени. Вносни бойни униформи, гоу-про камери на главите, суперскъпа медицина. Въобще, според досегашния ни опит, местните сирийци не могат и да си помислят за такива неща. А и на бойното поле от поведението им беше видна сериозната им подготовка. И въоръжението им, покрай съветското и китайското, разполагаха с американско и израелско въоръжение.

С падането на тъмнината командирът на отряда взема решение да бъдат минирани подстъпите към позициите им. Съоръжени с прибори за нощно виждане и термовизионна апаратура сапьори, под прикритието на снайперистите в отряда, се придвижват на 500 метра от предните рубежи на руските позиции. Посока към врага. Заграждението от противотанкови и противопехотни мини, отделението на капитан Вячеслав разположило в управляем вариант. Оказало се – ненапразно.

„ДРУГОЯЧЕ НЕ МОЖЕШЕ”

-Едва се беше разсъмнало и атаките на талибаните се подновиха, последва втора, трета вълна, – някак делнично разказва Вячеслав. – Ние последователно активирахме загражденията, унищожихме няколко единици бронирана техника на джихадистите и доста от личния им състав.
Колко точно талибани са били ликвидирани този ден е практически невъзможно да се преброи. По думите на нашите спецназовци, под прикритието на нощта терористите се опитвали да изведат от бойното поле труповете на своите загинали. Но впоследствие само на подстъпите към укритията на бойците от ССО са били намерени около 30 трупа. Руският отряд спецназовци удържал позициите си повече от едно денонощие, когато им дошли на помощ правителствените сили . По-нататък терористите загубили настроение да подновяват атаките си. Руснаците предали позициите си на сирийците и се изтеглили в базата си без никакви загуби.

-Вие осъзнато ли взехте решението да приемете боя или това беше нещо спонтанно? – попитах командира на отряда.

-Вече познаваме добре психологията им и знаем, че те не могат дълго да настъпват, – казва подполковник Даниил. – Бяхме сигурни в силите ни, участъкът от местността позволява поддържането на отбрана. Настъплението е по-сложна работа, затова те бяха в предварително губеща ситуация.

-А ако се бяхте изтеглили?

-Талибаните щяха да заемат господстващите височини наоколо, щяха да бъдат нужни седмици, за да бъдат върнати отново тези позиции. Плюс загубите за Сирийската Арабска армия, които щяха да бъдат чувствителни.

-В тези условия, това беше единственото решение, – уверен е Евгений. – Другояче там не можеше да постъпим.

На представения доклад от министъра на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу относно награждаването на офицерите, Върховният главнокомандващ саморъчно поставя резолюция: „Ще им връча наградите лично”.

Източник: 3mv.ru 
Превод: Р. Григоров Българска Легия за информационна защита 
AnonyBulgaria 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!