Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Съдът задължи Президентството да предостави стенограмите за КТБ!

Президентството е длъжно да предостави стенограмите от консултациите, проведени през юни 2014 г. относно съдбата на Корпоративната търговска банка (КТБ), реши Софийският административен съд. Решението е от 10 май и може да се обжалва пред ВАС. Президентството трябва да плати и 310 лв. разноски. Предишно решение на съда по жалба със същото съдържание обаче постановява документът да не бъде разсекретяван. Въпросните стенограми представляват класифицирана информация. До момента са подадени общо 6 жалби за тяхното разсекретяване.

 
Делото е по жалбата на главния редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов, който е получил отказ в края на януари от главния секретар на президентството. На 29 юни 2014 г. тогавашният президент Росен Плевнелиев покани главния прокурор Сотир Цацаров, шефа на БНБ Иван Искров, министри, политици, банкери, икономически експерти. По разкази на очевидци тогава е обсъждана „банкова ваканция“, тоест затваряне на всички банки. Няма официална информация кой е направил предложението и какви са били коментарите.
Правото да се търси и получава информация по чл. 41 ал. 1 от конституцията обхваща задължението на държавните органи да осигуряват достъп до общественозначима информация, мотивира се съдия Стефан Станчев.

На срещата на 29 юни 2014 г. “са обсъдени опитите за дестабилизиране на банковата система и необходимите мерки за гарантиране банковата стабилност на страната. Представен е анализ на ситуацията от управителя на БНБ.“ С риск от тавтология тази мотивировка на оспорвания отказ не се вмества в афишираната „професионална тайна“, пише в мотивите.

„Консултациите при президента, проведени на 29.06.2014 г., са се състояли именно във връзка с обсъждане на опити за дестабилизиране на банковата система и необходимите мерки за гарантиране на банковата стабилност в страната, като на тях управителят на БНБ е направил анализ на ситуацията. Логично следва обществено значим въпрос, имало ли е заплаха за националната сигурност и ако е имало, защо тази стенограма не е класифицирана и с определено ниво на секретност“, посочва съдията. Според него записите от срещите при президента не са защитена от закона информация.

http://glasove.com/categories/novini/news/sydyt-zadylzhi-prezidentstvoto-da-predostavi-stenogramite-za-ktb 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!