Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нечуван скандал! Историци негодуват - България е представена със султански ферман в Музея на Европа

Водещи български историци и учени са възмутени, че България е представена в музея на Европейската история в Брюксел със... султански ферман. Не е ясно кой е взел решението и как то е минало през отделните нива на държавната адмиминстрация.

Решението е скандално, коментира пред Епицентър.БГ акад. Антон Дончев. В този музей всяка страна-членка на ЕС, се представя с най-значимото от своята история. А България, която е дала на света славянската писменост, се представя в музея на Европейската история, със султански ферман. Това ли е българският принос за историята на Европа, питат риторично учените. Това наистина е нечуван скандал, коментират те.

"Кой е взел това решение", възмутен пита и акад. Васил Проданов.

Според акад. Константин Косев, за да се вземе такова решение, то трябва да бъде обсъдено с експерти. А и е задължително да се създаде държавна комисия, която да обсъди евентуалните предложения.

Става въпрос за постоянната експозиция „Идеи за държавно устройство в Европа“, в която българският принос е копие от Търновската конституция. Във временната композиция България е представена със Султански берат на търговеца Атанас Михайлов. Това е висока държавна заповед в Османската империя, която е издадена през 1831 г. от султан Махмуд II. Конкретният документ предоставя широки права и привилегии на търновския търговец Атанас Михайлов за свободна търговия в Европа, Персия и Индия.

А страната ни има в 13-вековната си история безброй личности, писмени и материални паметници, които достойно да я представят като носител и първопроходник на духовността на Стария континент.
Достатъчно е да споменем Лондонското Четвероевангелие на цар Иван-Александър, Манасиевата хроника, "История славянобългарска", Мадарския конник и още, и още...

http://epicenter.bg/article/Nechuvan-skandal--Istoritsi-negoduvat---Balgariya-e-predstavena-sas-sultanski-ferman-v-Muzeya-na-Evropa/127219/2/0 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!