Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дишаме отзад на Китай по икономически растеж!

Премиерът Бойко Борисов прогнозира, че през 2018 г. икономическият растеж ще се ускори до 4.5-6%. „Имаме редкия шанс с Председателството и подкрепата на председателя Жан Клод Юнкер още повече да улесним бизнеса и още по-гъвкав да го направим“, каза премиерът, цитиран от БТА, на бизнес форум, посветен на плана „Юнкер“. Това означава, че се доближаваме само на  половин процент от Китай, тъй като Китайската централна банка обяви миналия месец, че ръстът на тяхната икономика за т.г. ще е около 6,5 процента.

Финансовият министър Владислав Горанов се опита да посмекчи бравурния тон на премиера, като поясни пред журналисти, че думите на Борисов са оценка на „потенциала на българската икономика“.

Засега прогнозите ни, които разработваме за следващите години, са на нивата около три процента, но наистина имаме потенциал за по-висок растеж, коментира Горанов.

Предвижданията на Международният валутен фонд обаче са значително по-скромни от тези на премиера, а именно за растеж на България през тази година от 2.8% на 2.9%, но очакванията на фонда за догодина са икономиката да нарасне по-малко – с 2.7%. Европейската комисия потвърди прогнозата си за растеж от 2.9% догодина…

24news.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!