Следвайте "Буднаера" в Телеграм

След дъжд качулка – Спират приватизацията, след като 98% от държавата е разпродадена

Министерство на икономиката ще подготви законопроект, в който ще се забрани приватизацията на държавни акции и дялове от държавни дружества, съобщи NOVA.  
Това е поредно ключово решение от днешното първо заседание на новия Министерски съвет.
Всички започнати процедури по приватизация на акции и дялове на държавните дружества ще бъдат спрени веднага, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов.
Оттук нататък обособени части от имущества на държавни дружества или техни дъщерни фирми ще бъдат продавани по предложение на МС, одобрено от парламента, ще гласи още законопроекта.
Ресурсът на българската държава за приватизация е изчерпан.
Оттук нататък няма да продаваме, а ще развиваме държавните дружества, заяви Емил Караниколов.
Преди да заеме този пост Караниколов ръководеше именно Държавната агенция по приватизация и следприватизационен контрол.
Той беше назначен на поста през 2010 от първото правителство на ГЕРБ. Миналата седмица пое икономическото ведомство по предложение на Обединените патриоти. Именно Караниколов продаде остатъчните дялове в ЕРП-тата, с което държавата тотално загуби възможността си за влияние там.

Новият министър изтъкна, че над 98% от дружествата, които не са били в забранителния списък към Закона за приватизация и следприватизационен контрол, вече са раздържавени.
Към останалите няма никакъв интерес в последните 3-4 години.
Дружествата в забранителния списък пък са стратегически за България и оттук нататък правителството ще направи всичко възможно те да бъдат развивани, каза още Караниколов.  
Очевидно спирането на приватизацията е след като няма вече какво да се приватизира. В същото време обаче правителството не се отказва от концесиите - което са настоящия основен метод за разграбване. На същото заседание Бойко рестартира скандалната концесия на летище "София".

ГН 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!