Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Каракачанов оцени издръжката на наборен войник 3 пъти по-евтино от бежанец

Очевидно нелечимо обсебен от налудничавата си идея да върне казармата, лидерът на ВМРО представи разчет, според който издръжката на 1 войник щяла да струва едва 400 лв. месечно. Т.е. с тия пари ще храним войничето, ще го обличаме, ще му издържаме спално помещение, хигиенни дейности, та и дори - ареста за съгрешилите нещо.

Изчислението на военния министър поставя наборник на ниво 3 пъти по-ниско от това на бежанец, за който още миналата година изтече информация, че държавата харчи по 1300 лв. месечно на глава. Това е и 2,5 пъти по-ниско от издръжката на затворник, която е около 1000 лв. на месец.

Очевидно неистиво желаещ да вкара всеки млад човек в абсурда, наречен "родна казарма", Каракачанов се чуди каква глупост да измисли, за да докаже тезата си. Всъщност, изчисления на МО, от преди той са стане министър, сочат че средната реална издръжка на един наборен боец месечно е около 2000 лв. Това е повече от издръжката на професионален боец, която е около 1500. Причината е, че професионалистът не спи в поделението, вечер се прибира, както и че различните консумативни разходи се разпределят за по-голямо време. Например една униформа може да издържи 3-4 години, докато при наборниците трябва да се сменя с всеки нов набор (6 или 9 месеца). Същото е с кубинките.

Наборният боец е по-скъп и поради повтарящото се обучение. Армията трябва за всеки нов набор да осигурява ново обучение, стартиращо от начало. Докато професионалният боец се обучава веднъж, и после няколко години служи.

В момента държавата реално няма възможност да създаде наборна армия, защото тя ще бъде своеобразна "втора армия", която ще е със съвсем отделни разходи, и с нищо няма да намали разходите по сегашните наемници. Такива пари в бюджетите за следващите години няма предвидени.

Дори обаче да се намерят пари, мярката би била абсурдна, защото би прекъснала за 1 година живота на хиляди млади хора, които вече са започнали работа и плащат данъци.

Все пак, абсолютната гавра с 400 лв. месечно, или 3 пъти по-ниско от мигрант, превръща ВМРО в най-изродената партия в България в целия преход. Само допреди месеци, самите "войводи" сочеха с пръст извращението с издръжката на мигрантите и го сравняваха с размера на пенсиите. Сега обаче явно са решили да добавят към втората ръка хора, след пенсионерите, и наборниците.

Този министър няма да изкара дълго, така ми се струва...

Добри Божилов

http://gudelnews.com/index.php/2016-02-27-12-04-19/1079-3-10 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!