Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Спират ни 5 европрограми за интелигентен растеж и... ще растем НЕинтелигентно

Цели 5 от европейските оперативни програми за България са пред спиране - Иновации и конкурентоспособност, Наука и образование за интелигентен растеж, Транспорт и транспортна инфраструктура, Региони в растеж и Околна среда. Това става ясно от доклад на бившия вече служебен вицепремиер по европейските фондове Малина Крумова, с който се прави преглед на работата в изминалите 3 месеца, предаде БГНЕС. В тази връзка новото редовно правителство на Бойко Борисов има на разположение 2 месеца, за да изпълни 6 от т.нар. "предварителни условия”, които са заложени в Споразумението за партньорство.

Крумова до влизането й в служебното правителство бе част от екипа на вицепремиера по европейските фондове Томислав Дончев.
Паралелно с това от доклада й става ясно още, че изпълнението на редица от европрограмите е забавено и има потенциален риск от загуба на средства.

Това се отнася до Програмата за развитие на селските райони, Програмата Морско дело и рибарство, ОП Развитие на човешките ресурси, Транспорт и транспортна инфраструктура, Региони в растеж, Околна среда,Иновации и конкурентоспособност и др.

За доклада и предвидените санкции потвърди и новият министър на МРРБ Николай Нанков през Канал3. Той поясни, че за магистрала Струма съществува риск, но никой не крие това и уточни, че през последните 3 месеца не е бил постигнат никакъв напредък по обществените поръчки, по докладите за оценка на въздействието върху околната среда. 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!