Следвайте "Буднаера" в Телеграм

The wall street journal: Задължението на САЩ е да създава впечатление в Русия, че има 300 хиляди военни в Европа, а не 30 хиляди

«Пентагонът потвърди, че през септември тази година ще изпрати в Европа т.нар. «бригада «Кинжал» от Армията на САЩ — 2-а бронетанкова бригада от 1-а пехотна дивизия — за да подкрепи операция «Атлантическа решимост» — ответни мерки на американските въоръжени сили срещу руската намеса в Украйна», пишат в статията си Томас Донели и Джеймс Канингъм за The Wall Street Journal.

Джеймс Канингъм е съдиректор и старши научен сътрудник към Marilyn Ware Center for Security Studies при American Enterprise Institute, САЩ.

Според авторите, това е знак, че президентът Тръмп е одобрил разширяването на задълженията на САЩ пред НАТО — т.е. практиката на Обама.

«Това е добре, но ако Тръмп не изпълни клетвата си да възстанови бойната готовност на американските въоръжени сили, на бригадата ще й бъде трудно да изпълни мисията си», пишат те.

Командващият бригадата полковник Дейвид Гарднър съобщил на авторите, че натоварването в неговата част било близко до пределното. Основаният проблем се коренил в броя на военнослужещите и техните лични качества.

Гарднър имал нужда от лидери и се сблъсквал с трудности около текучеството на кадрите.

Пълният състава на «Кинжал’ е малко повече от 4 хиляди военнослужещи.

«Всъщност, ако махнем военнослужещите, които са болни, които са получили травми, забременели са, които са под следствие за криминални престъпления или се канят да преминат в друга част или да се уволнят, «Кинжал» е комплектован само на 80 %», казва Гарднър.

Според авторите, техниката на «Кинжал» също не е напълно готова за бой — Гарднър твърди, че ще се наложи сериозен ремонт.

«Кинжал» проведе учения във Форт Райли, които продължиха над три седмици. Но заради времето, изгубено за ремонт на танковете и другата техника, тренировките се съкратиха със седмица.

В периода на студената война американската войска, която патрулираше на границата със Западна Германия, беше най-добре снабдена и най-боеспособната чат на армията на САЩ.

«Днес «границата на свободата» в Европа се е изместила с 1 000 мили на изток и се простира от Балтика до Черно море, но силите на САЩ не са се преместили заедно с рубежа и не са запазили предишната си численост.

Генерал-лейтенант Бен Ходжес, командвлащ силите на САЩ в Европа, казва, че неговото задължение е «да създава в руската страна впечатление, все едно американците разполагат с 300 хиляди», а не с 30 хиляди военнослужещи», пише изданието.

Според авторите, проекто-бюджета на Пентагона, предложен от Тръмп, не съдържа необходимото за решаването на проблема с кадрите и техниката.

Гарднър и неговите хора «си знаят работата и са твърде заети, за да мрънкат. Но нашата страна не им оказва подкрепата, необходима за изпълнение на техните задължения», предупреждават авторите.

News Front 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!