Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Плевнелиев призова да изберем Ф-16 за българската бойна авиация - да направим избора на базата на геополитическата му ориентация...

Категорично съм против съм решението за избор на изтребител за българските Военновъздушни сили да бъде само на базата на технически критерии. Това каза в предаването „Тази събота” по bTV президентът на България от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев. 

По думите му изборът на машина трябва да бъде и на база на геополитическата ситуация в света. „Трябва да закупим машини, с които армията не просто да лети, а трябва да може да защити българския национален интерес”, подчерта Плевнелиев. 

Няколко дни преди да предаде властта служебният кабинет одобри решението за избор на нов изтребител, в което на първо място е класиран шведският концерн „Сааб” със самолет „Грипен”. 

Предстои тежко и отговорно решение на новоизбраното правителство, коментира Плевнелиев. 

Според него покупката на изтребител има силен геополитически сигнал. 

„Ако се случи нещо по източния фланг на НАТО, от Полша до Румъния, всички останали трябва заедно да могат да защият суверенитета и териториалната цялост на демократичния Алианс. Всеки един от тях обаче има Ф-16, а не „Грипен”, отбеляза Плевнелиев. 

„Ако се случи нещо по южната част на фланга на НАТО, там, където са и Турция и Гърция и всички останали до Италия – по същия начин само заедно с нашите съседи и партньори в НАТО можем да защитим българския национален интерес”, допълни той. 

Той подчерта, че държавното ръководство трябва да даде път на очакваната отдавна и вече спешна модернизация на армията. По думите му политиците трябва да ясно да кажат, че армията е приоритет. 

Плевнелиев пожела успех на третото правителство на Бойко Борисов.

http://epicenter.bg/article/Rosen-Plevneliev-prizova-da-izberem-F-16-za-balgarskata-boyna-aviatsiya-/126852/2/0 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!