Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕС ни върна в каменната ера – затвори 40% от енергетиката ни…

Въпреки гласа против на България и на още няколко страни, ЕС силово наложи новите правила за топлоенергетиката. На практика те означават закриване на енергийния комплекс „Марица – Изток“. Вътре влизат двете американски централи и една българска. Изгарят и почти всички останали ТЕЦ, като всичко подлежащо на новите еконорми, просто ще се закрие.

Теоретично, централите могат да останат. Но разходите за това да изпълнят екоизискванията, на база на ползваните лигнитни въглища, са толкова големи, че фактически не могат да се изпълнят. Т.е. по-изгодно е да се закрият, отколкото да се модернизират.

Именно с подобни привидно полезни за обществото мерки се съсипват икономиките на по-бедните. Ние не сме най-зле. В Африка има държави, на които напълно им е възможно да имат друга енергетика, освен фото — панели. В резултат има болници, в които имат ток колкото за един хладилник. Новите норми в случая са така замислени, че да ударят именно централи като нашата. По същата схема ни отрязаха и 4 блока от АЕЦ.

Без топлоцентралите реално стигаме до режим на тока, просто защото в региона няма свободни мощности, от които да купуваме. Естествено, цените ще скочат, и дори да намерим ток, той ще е в пъти по-скъп.

Разбира се, дори без ток, е важно да сме европейци, и атлантическата ни ориентация е непоклатима, единодушни са българските политици…

Добри Божилов
28-04-2017 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!