Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мая Манолова поде кръстоносен поход срещу огромна сила в България! Хиляди изгоряха! Тя започна битка със...

Омбудсманът поиска новото НС да спре произвола на частните съдебни изпълнители

Омбудсманът Мая Манолова свиква форум под наслов: „Как да защитим гражданите от лоши практики на частни съдебни изпълнители, банки и монополи“, съобщиха от администрацията на омбудсмана, предаде "Пик".

Повод за дискусията са стотиците жалби до институцията, в които граждани сезират Манолова за злоупотреби, произвол и некоректни практики с продадени на безценица имоти, осъдени граждани без тяхното знание, драстично завишаване на дългове заради високи лихви, такси и разноски на съдебното производство, довели до десетки съсипани човешки съдби.

Обществената дискусия ще се проведе утре, 25 април 2017 г., от 11.00 ч. в сградата на институцията на омбудсмана – ул. „Георг Вашингтон“ № 22.

Поканени за участие са министърът на правосъдието, народни представители от всички парламентарни групи, представители на Върховния касационен съд, на Софийския районен съд, Висшия адвокатски съвет, Камарата на частните съдебни изпълнители, Съюза на юристите в България, Асоциацията на банките в България, потърпевши граждани и др.

https://petel.bg/Maya-Manolova-pode-krastonosen-pohod-sreshhu-ogromna-sila-v-Balgariya--Hilyadi-izgoryaha--Tya-zapochna-bitka-sas---__204867 

Омбудсманът поиска новото НС да спре произвола на частните съдебни изпълнители

Още с първите закони на новото Народно събрание трябва да сложи край на произвола на частните съдебни изпълнители (ЧСИ) – за това призова омбудсманът Мая Манолова.

Тя събра депутати, министъра на правосъдието Мария Павлова и юристи, които да изготвят промени.

В серия разследвания bTV разкри схема за отнемане на имоти и пари от набедени, че са длъжниц

Омбудсманът предложи законодателни мерки срещу набеждаването за хора за длъжници и срещу злоупотребите с реални длъжници.

„В резултат на злоупотребите с права и произвола на ЧСИ са разсипани десетки и стотици човешки съдби. Един от основните проблеми е призоваването или по-точно липсата на такова“, коментира тя.

Експертите констатираха, че частните съдебни изпълнители са получили власт да разполагат с имуществото на гражданите, но не носят отговорност за действията си.

„Искам да подчертая, че за съжаление мое и не само мое, министърът на правосъдието няма правомощия да налага дисциплинарни наказания в случай на установени нарушения“, каза Павлова.

И от БСП, и от ГЕРБ обещаха да подкрепят омбудсмана.

https://petel.bg/Ombudsmanat-poiska-novoto-NS-da-spre-proizvola-na-chastnite-sadebni-izpalniteli__205109

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!