Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кой става депутат за да си намаляваш доходите? Парламентът отхвърли намаляването на депутатските заплати…

Временната комисия за промени в правилника на Народното събрание отхвърли предложението на БСП за замразяване на депутатските заплати и то няма да бъде гласувано утре в пленарната зала, предаде БНР.

Парламентарната група на „БСП за България“ внесе проект за решение за замразяване на стартовата депутатска заплата на 2976 лв. за целия мандат на 44-ия парламент. Такъв е размерът на възнаграждението на народните избраници към края на 2016 г.

Стартовата депутатска заплата е колкото три средни възнаграждения в публичния сектор у нас. Ако размерът й не бе замразен, първата заплата на новите народни представители щеше да стартира от 3210 лв.

Освен основни заплати депутатите, които по принцип участват в поне две парламентарни комисии, получават и добавки за това. Избраниците имат право и на безотчетни пари за представителни разходи, чиито размер е 2/3 от стартовата им заплата, или около 2000 лв. в случая.

Социалистите внесоха и предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) за преизчисляване на всички пенсии според средния осигурителен доход за 2013 г. Според изчисления, представени от зам.-председателя на парламентарната група Драгомир Стойнев, най-ниските пенсии ще бъдат увеличени до 20%, а останалите до 2013 г. – с по-малък темп. Разходът за бюджета до края на годината щял да бъде 400 млн. лв., тъй като увеличението за година струвало 800 млн. лв.

КРОСС 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!