Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нечуван скандал! Гьокче се скара на президента ни! – Вижте как му отговори Радев...

С недопустим за дипломацията назидателен тон турският посланик у нас Сюлейман Гьокче се скара на президента ни Румен Радев за изявленията му относно намеса на Турция във вътрешните дела на България.

Преди това посланикът говори обстойно за това колко „демократичен и цивилизован” бил референдумът в Турция и как Европа не трябва да избутва Турция настрани, тъй като това щяло да е грешна политика и арогантност.

Запитан обаче  как ще коментира репликата на президента Румен Радев, че България не приема уроци по демокрация от страна, в която не се спазват законите, Гюкче рязко смени тона и заяви: „Не е работа на един посланик да дава отговори на президенти. Няма да правя опит да отговарям на негово превъзходителство президента. Ще кажа само едно нещо, което не е пряк отговор на въпроса. Турция не се намесва и не влияе на вътрешните работи на която и да е държава. Тези твърдения са необосновани, неверни, манипулативни и изкривяващи фактите. Ако говорите за национална сигурност и заплахи, нека говорим за тероризъм. България нищо не знае за тероризма, защото това е нещо ужасно.

От друга страна ние страдаме от тероризма в нашата страна. ПКК е терористична организация. Вие не сте депортирали нито един член на ПКК в страната ви при наша молба. Това трябва да е въпрос зададен към България. Всички тези твърдения, които чуваме ми напомнят едни мрачни изявления, които излизаха в Работническо дело преди много време. Говори се, че Турция е враг и заплаха за националната сигурност. Всички коментатори говорят в тази посока, с изключение на няколко разумни гласове. Искам политическото ръководство да спре тази лудост”.

Посланикът на южната ни съседка у нас категорично отрече Турция да  подкрепя ДОСТ на Лютви Местан.
„А на Борисов ще кажа нещо много просто. Вече повече от три години съм тук и повтарям едно и също: Демонстрирайте лидерство - за доброто на двустранните отношения. Недейте да следвате популистки натиск!”, приключи назидателно Гюкче.

http://19min.bg/news/8/88057.html#88057

Радев отговори на Гьокче: Няма да допуснем влияние върху нашите вътрешни дела, подчерта президентът
България не търси проблеми с Турция. И ние не учим никого на демокрация!

„България не търси в никакъв случай проблеми с Турция”, заяви президентът Румен Радев пред журналисти. По този начин той отговори на скандалното интервю на турския посланик Сюлейман Гьокче в Нова телевизия. В него дипломатът направи оценка на  изявленията на президента Радев за намеса на Турция във вътрешните дела на България като "лудост", сравнявайки ги с онези "мрачни изявления, които излизаха в "Работническо дело" преди много време".

„Многократно заявих, че българското държавно ръководство прави всичко възможно да развиваме добросъседски отношения с Турция”, подчерта пред медиите президентът Румен Радев. Но според него добросъседските отношения се основават на равнопоставеността, ненамесата в чуждите дела и взаимното уважение.

„Нека изхождаме от тези принципи. България не е страна, която в лицето на българското държавно ръководство да дава съвети в Турция как и за кого да се гласува”, поясни Радев.

Президентът добави, че той никога не би си позволил да прави коментари за уроци по демокрация.

„Това стана в случая, в който турският президент си позволи да извърши коментар по отношението на състоянието на демокрацията, на човешките права в България. Ние няма да допуснем влияние върху нашите вътрешни дела, това трябва да бъде категорично ясно”, подчерта държавният глава, цитиран от БТВ.

http://epicenter.bg/article/Radev-otgovori-na-Gyokche--/125958/2/48 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!