Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Приемат закон за задължително затъпяване на населението

Законът за училищно и предучилищно образование (ЗПУО) подлага на геноцид българските ученици. Благодарение на него всички елитни гимназии стават редови, а профилирани паралелки ще бъдат превърнати в обикновени средно-образователни, а учениците - унифицирани. Няма как всички да учат едно и също. Освен това, законът предвижда и закриването и сливането на редица паралелки, което също няма да доведе до нищо добро.
И докато всички това се случва от МОН с наглост обясняват за ползите от дуалното образование, докато рушат де що има специализация.
Поредният пример за безумието на ЗПУО е закриването на фолклорните паралелки в Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства Константин Преславски във Варна, която и без друго ще стане от елитно - обикновено СОУ. Стотици граждани в морския град се включиха в протестно хоро срещу това решение. Гимназията обучава ученици с профил хореография вече 11 години. След промени в закона от миналата година обаче, за да продължи да го прави, профилът трябва да бъде заменен с паралелка с професионална насоченост „танцьор". Това обаче е отказано на ръководството на гимназията, тъй като на територията на общината вече има друго училище, което предлага същото обучение.

Протестиращите призоваха за бързи и експертни действия на Народното събрание. Те настояват депутатите спешно да гласуват съответните промени в ЗПУО, позволяващи на училището да продължи необезпокоявано да обучава децата в духа на българския морал, бит и култура.
И докато в държава с традиции във фолклора са на път да закрият хореографски паралелки във Варна, то тази злочеста съдба заплашва всички профилирани училища в страната. Единствените защитени от тези безумия на закона са 23-те учебните заведения към Министерството на културата.

http://19min.bg/news/8/88026.html#88026 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!