Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ставаме нефтени шейхове – ще спестяваме по „5-6 млрд.долара годишно” – а вие какви ще станете като пораснете?

Няма официални данни от Тотал 6 месеца, след като между двата тура на президентските избори Т.Дончев се похвали, че ставаме нефтени шейхове. А по-рано  Б. Борисов беше споделил, че само от този петрол ще спестяваме по „5-6 млрд.долара годишно”. За разлика от държави като Конго, Уганда, Бряг на слоновата кост, за чиито находища има специални прес съобщения, за нас няма. Няма ни и в годишния отчет на петролната компания. Така думите от отчета за 9-месечието: „Откритието в Черно море (България) отваря нова игра, наред със закупуването на лиценза в Бряг на слоновата кост”, от 28 октомври за нас остават без конкретно съдържание и увисват във въздуха като залъгалка за недоволни акционери при падащ курс на акциите им от компанията. Прави впечатление, че околните хвалби над и под нашето половин редче до една съдържат точен капацитет, а някои и финансов потенциал на находищата, както всъщност и е редно.

За Бряг на слоновата кост е различно – имат си специален пресрилийз от 25 ноември, в който темата за тях е развита. За България е неясно колко нефт и къде точно насред 14 220 кв.км (територията на 3 области у нас) морска шир е намерен, как ще се пренася до брега, кой ще плаща за това, какъв процент от евентуалния бъдещ приход ще вземаме ние, след като си даваме златото за 1 процент. Последното официално съобщение за България датира от 10 юни 2014 г. като препраща към друго от 29 август 2012 г. – „подписването с българските власти на договор за иследване на офшора Хан Аспарух”. Близо 5 години оттогава и нищо!!!
За трети пореден път през последните 6 месаца на неяснота поставените от 19 минути конкретни въпроси за залежите, разстоянието до сушата, транспортирането на петрола и разпределението на приходите от добива му бяха изпратени от нас на пресцентъра на Тотал. Два пъти не получихме отговор. Ако и сега е така, своевременно ще ви информираме.

http://19min.bg/news/8/87985.html#87985

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!