Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иво Инджев: Намесата на Турция в делата на България не е опасна!

Според Иво Инджев намесата на Турция в делата на България е безобидна

Един от най-видните журналисти Иво Инджев заяви, че не вижда пряка заплаха от Турция за България. Помолен да коментира, дали промените в Турция ще се отразят на страната ни, той заяви, че руското влияние у нас е много по-опасно.

„Промените в Турция са опасни за самата страна. И повишават вътрешното напрежение сред местните. За нас е много по-опасно руското влияние, тъй като много от партиите в България, получават финансиране от руското правителство“, твърди още той в интервю за Би Ти Ви.

Русия неведнъж е заявявала, че има интерес Балканите да останат в нейната сфера на влияние, но въпреки това не се опитва агресивно да налага линия на поведение на страните от полуострова. От друга страна, Турция провежда също доста активна своя политика, особено в Източните Родопи. На все повече места там се говори предимно на турски език, като дори и в големите областни центрове като Хасково и Кърджали може да си видят надписи изцяло на турски език.

А това се превръща в сериозен проблем за правителството.

Не трябва да забравяме, че по време на последната предизборна кампания се чуха доста тревожни изказвания. И как някои партии, за които се смята, че са финансирани от Анкара, са говорели за отделяне на Източните Родопи от България. Доказателства за това няма. Но засилените протурски настроения в региона са въпрос, който новата власт не бива да пренебрегва или оставя нерешен дълго време.

В сравнение с това, руското влияние върху страната е далеч по-малко опасно.

Анализатори коментират, че след победата на Ердоган в Турция, не е изключено голяма част от бившите преселници да потърсят убежище отново в България. Освен това проблемът с изселването на българи от региона става сериозен.

http://www.razkritia.com/ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!