Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Американците притискали Борисов - Даниел Митов отново да е външен министър?

Дипломати от посолството на САЩ у нас поискали Даниел Митов отново да бъде министър на външните работи. Американците са настоявали той да оглави за втори път Министерство на външните работи. Нещо повече, твърди се, че са си позволили да окажат и натиск върху лидера на ГЕРБ и бъдещ премиер Бойко Борисов, съобщиха източници на Епицентър.бг.
 
Засега поведението на лидера на ГЕРБ подсказва, че не се е поддал на ажиотажа на чуждите дипломати. Пред Епицентър.бг Борисов отхвърли всякакви опити за вмешателство при конструирането на управленската коалиция и състава на кабинета. Според неофициална информация от ГЕРБ, фаворитът на Бойко Борисов за шеф на българската дипломация е Ради Найденов. Настоящият служебен министър се ползвал с доверието на САЩ и най-вече на Европа, тъй като дълги години е посланик на България в Германия. Обсъждано е и името на един от основателите на сдружение ГЕРБ, който обаче напуска българската политика след тежък пътен инцидент. Името на външнополитическия експерт, родом от Дупница, е познато в европейската дипломация, тъй като бе ключов съветник на бившия френски президент Никола Саркози.
 
Лобирането на американците съвпадна с мощна пиар акция на Даниел Митов, проведена основно в националните телевизии. Почти всеки ден, той бе гост на някой от сутрешните блокове или в публицистичните предавания, където по навик сипеше куп обвинения срещу Русия и възхваляваше сгромолясалата се „либерална демокрация“ на САЩ.
 
Даниел Митов ще остане в историята с няколко големи гафа и пълен провал на българската външна политика, докато беше министър. На първо място това бе смяната в последния момент на българския кандидат за ООН – Ирина Бокова с Кристалина Георгиева. Седмици наред след вота, при който и двете българки загубиха, всички обвиняваха премиера Бойко Борисов, но никой не се обърна към Даниел Митов, който трябваше да понесе най-голямата тежест на този срамен акт. Именно първият дипломат бе в основата на интригите срещу Ирина Бокова, както в Европейския съюз, така и в ООН.
 
Бившият ни външен министър не намери думи, с които да защити страната ни, когато македонският превдожурналист Миленко Неделковски брутално поруга паметника на загиналите ни бойци на връх Каймакчалан. Тогава на България и нейните „дипломати“ им трябваха няколко дни, за да реагират и то не съвсем адекватно. Наложи се да се намесят медиите, за да затворят устата на Миленко.
 
По същия начин Митов постъпи и при опита за преврат в съседна Турция през лятото на 2016 г. Тогава той забрани на посланика ни в Анкара Надежда Нейнски да говори пред медиите. Няколко дни сънародниците ни бяха в неведение какво се случва на стотина километра от границата ни. Като капак, бившият ни първи дипломат използва социалните мрежи като Фейсбук, за да коментира изключително опасни за страната ни изказвания на чужди премиери и президенти. Оправдава се, че прави всичко в името на сигурността и стабилността на България.
 
Докато беше външен министър Митов няколко дни неглижира претенциите на Реджеп Таип Ердоган, че част от българските територии трябва да станат турски. Едва три дни след като Гърция остро и официално заяви, че подобни думи са недопустими, Митов пусна съобщение във Фейсбук. Той заяви, че „Не коментирам границите на сърцето на Ердоган“.
 
Даниел Митов пригласяше активно на ястребските изказвания на Росен Плевнелиев по отношение на Русия. Митов беше препоръчан от определени кръгове на президента Плевнелиев, който от своя страна го назначи за служебен външен министър в кабинета на Близнашки. Митов побърза да обслужи американския интерес и заедно с Росен Плевнелиев започнаха да работят за осветяване на военното ни разузнаване в чужбина.  

Американското влияние ясно личи в биографията на Митов. През 2010 г. той заминава в мисията на Националния демократически институт (НДИ) на САЩ в Ирак, където достига до позицията на регионален мениджър за Иракски Кюрдистан. През 2012 г. се завръща в България, но скоро след това е назначен за представител на НДИ в Брюксел, заради което се оттегля от политиката. По-късно става част от НС на ДСБ, нослед три години го напуска, за да се присъедини към екипа на Кунева.
 
В едно от дипломатическите си "просветления" Даниел Митов  обяви Русия за подобие на „Ислямска Държава“.
 
Дали външният натиск за Даниел Митов е дал резултат, предстои скоро да видим, ако той отново оглави българската дипломация.
 
КОИ ЩЕ СА МИНИСТРИТЕ В КАБИНЕТА "БОРИСОВ 3"

Как ще бъдат разпределени министерските кресла в кабинета „Борисов 3“? Колко ще бъдат министрите на ГЕРБ и колко на „Обединени патриоти“? Това са въпросите, на които бъдещите коалиционни партньори упорито отказват да дадат отговор. Засега Бойко Борисов и лидерите на патриотите Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров твърдят, че за почти месец са спорили само за „политиките“ на бъдещото правителство.

Липсата на официална информация даде повод на медиите да развихрят въображението си – почти всеки ден се появява проектокабинет, позоваващ се на „сигурни източници“ от ГЕРБ или ОП.

Ние ви представяме последната медийна версия на състава на бъдещото правителство:

Премиер ще бъде Бойко Борисов, а вицета – Томислав Дончев и Красимир Каракачанов.

Образователното министерство със сигурност ще е в ръцете на ГЕРБ. Засега като министър се спряга името на Милена Дамянова. Тя бе зам.-министър в първия кабинет на ГЕРБ, а в 43-ия парламент оглавяваше ресорната парламентарна комисия.

И новият здравен министър не е изключено да се окаже доскорошен. Въпреки сътресенията при реформаторите със симпатиите на бъдещия министър-председател продължава да се ползва д-р Петър Москов.

На лидера на ВМРО Красимир Каракачанов може да не бъде предложен поста на военен министър, а този на силов вицепремиер, който да наблюдава работата и на отбраната, и на МВР. Интерес интерес предизвиква фигурата на бъдещия вътрешен министър. Вероятно той ще е юрист. Известен и доказан професионалист в полицейските среди пък ще е главен секретар на МВР.

Лиляна Павлова, Екатерина Захариева, Десислава Танева и Владислав Горанов щели да поемат съответно регионалното развитие, правосъдието, земеделието и финансите. Вежди Рашидов по всяка вероятност също ще запази поста си на министър на културата.

Кабинетът ще бъде обявен най-вероятно на 4 май, обяви наскоро зам.председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

http://epicenter.bg/article/Amerikantsite-pritiskat-Borisov--Daniel-Mitov-otnovo-tryabva-da-e-vanshen-ministar--/125411/2/48

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!